In 2040 heeft elk dorp zijn eigen voedseltuin, zodat elke Groninger toegang heeft tot vers geteelde onbespoten groentes uit de buurt. Een professionele tuinder beheert een voedseltuin samen met bewoners en vrijwilligers. Het is een fijne plek om elkaar te ontmoeten.

Door de ecologische methode van voedsel produceren krijgt Groningen een gezonde bodem en een rijke biodiverse omgeving. De voedseltuinen bieden ook een zichtbare plek om te leren over die biodiversiteit en het belang van een gezonde bodem en voedsel verbouwen.

De voedseltuinen bieden ook een zichtbare plek om te leren over biodiversiteit en het belang van een gezonde bodem en het verbouwen van voedsel.

RIA SCHUURMAN, ÉÉN VAN DE INITIATIEFNEMERS

Op dit moment zijn lokaal geproduceerde groentes nog niet op wijde schaal toegankelijk in Groningen. Om tuinen te starten en te behouden zijn er uitdagingen in beleid, financiering en kennis. Stichting Groninger Voedseltuinen zet zich in om deze uitdagingen bij de wortel aan te pakken. In elke Groninger gemeente moet een voedseltuin komen en ondersteuning voor nieuwe en bestaande tuinen met kennis en financiën.

Voedseltuinen moeten gemeengoed in de provincie worden en opgenomen worden in de bestemmingsplannen van Groninger gemeentes. Het wordt zo vanzelfsprekend dat elk dorp een eigen voedseltuin heeft, dat bij het zoeken van een huis op Funda ook de afstand van de dichtstbijzijnde voedseltuin te vinden is.


Voor Groningers die een voedseltuin willen starten is er de subsidieregeling Groninger Voedseltuinen.