Nu leren wat later is
Fotografie: Marieke Kijk in de Vegte

Nu leren wat later is

Vakexperts van verschillende opleidingsniveaus en uit verschillende beroepen geven leerlingen in groep 7 en 8 gastlessen over hun werk, zodat ze gaan nadenken over hun toekomst en de mogelijkheden.

De komende jaren krijgen leerlingen in groep 7 en 8 op steeds meer basisscholen wekelijks les van onder andere dokters, journalisten, rechters, monteurs, politieagenten en kunstenaars. Deze gastdocenten vertellen met passie over hun werk en laten leerlingen ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan. Hierdoor krijgen leerlingen de mogelijkheid hun talenten en interesses te ontdekken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

De gastdocenten vertellen over hun werk en laten leerlingen ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid hun talenten en interesses te ontdekken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

MARK DE VRIES, ÉÉN VAN DE INITIATIEFNEMERS

Door de lessen denken leerlingen na over hun toekomst; wat vind ik interessant, waar ben ik goed in, wat past bij mij en wat niet? Ze leren vaardigheden die de rest van hun leven van pas komen, vergroten hun netwerk, krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze hun talenten en voorkeuren ontdekken en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin. Hierdoor kunnen leerlingen goed gemotiveerde keuzes maken over schoolprofiel, studie en werk. En groeien ze op om een plek in de samenleving in te nemen die past bij hun interesses en capaciteiten.

De onderwijsmethodiek van Stichting IMC Weekendschool heeft een wetenschappelijke basis en wordt veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Het heeft (inter)nationale navolging, vele prijzen gewonnen en wordt aanbevolen door partijen zoals de Gelijke Kansen Alliantie en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In november 2022 startte het project op de basisscholen Farmsumerborg in Farmsum en Sint Gerardus Majella in Hoogezand.


Contactpersoon project
Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Stichting IMC Weekendschool
Bijdrage aan ambities
Partners
Nu leren wat later is
Projectbudget
€ 928.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 200.000
Projectnieuws