Kansrijke Generatie

Een verrijkt schoolprogramma met onder meer lessen over natuur, cultuur, voeding en welzijn.

Ieder kind verdient een onvergetelijke basisschooltijd. Om die tijd nog waardevoller te maken, biedt het Toukomstproject Kansrijke Generatie een verrijkt schoolprogramma. Binnen en rond de schooltijden gaan de leerlingen met vakmensen en lokale bewoners aan de slag. Het gaat om praktijkgerichte ervaringen waarin het doen centraal staat. Het doel van het project is om kinderen een generatie lang meer mogelijkheden te geven.

Persoonlijke ontwikkeling

Bewegen, gezonde voeding, natuureducatie, wetenschap en techniek, cultuur, identiteitsontwikkeling, de toekomstige arbeidsmarkt… Allemaal aandachtsgebieden die kinderen versterken in hun persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden. In het huidige onderwijsprogramma is voor lessen over dit soort thema’s niet altijd voldoende ruimte. Deze lessen worden zo’n vijf tot tien extra uren per week aangeboden aan basisscholen die een verrijkt lesprogramma willen, maar er geen budget voor hebben. Het vernieuwende aan Kansrijke Generatie is dat vakgebieden gecombineerd kunnen worden, bijvoorbeeld natuur met muziek, en filosofie met cultuur.

Scholen kunnen met dit project nieuw aanbod laten ontwikkelen of het bestaande aanbod verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het samen met kinderen groener en speelvriendelijker maken van de schoolpleinen. Hiervoor wordt dan een programma ontwikkeld.

Sociaal, creatief, gezond

Voor scholen vormt het programma geen belasting: vakmensen en bewoners uit de eigen gemeente geven de lessen gratis. Lokale professionals komen samen met de scholen tot het verrijkte programma: maatwerk voor elke school. De pedagogisch medewerkers en leerkrachten hoeven geen extra inzet te leveren, maar kunnen wel meedoen. De wijk, de inwoners, organisaties en ouders worden ook betrokken. Door dit project groeien er sociale, creatieve, gezonde kinderen op die hun weg kunnen vinden in deze complexe wereld vol uitdagingen. Ongeacht waar hun wieg stond.  

Alle basisscholen

Kansrijke Generatie is een aanvulling op het project Tijd voor Toekomst, dat zich ook richt op een verrijkte schooldag. Kansrijke Generatie gaat programma’s aanbieden op scholen in gemeenten waar slechts een beperkt aantal scholen aan Tijd voor Toekomst meedoen. Daarnaast heeft Tijd voor Toekomst op dit moment nog niet de hele provincie als werkgebied. Kansrijke Generatie gaat ook in die delen van de provincie alvast aan de slag. Alle basisscholen in de provincie kunnen namelijk meedoen aan het project.

Voorbereidende fase

Het project bevindt zich nu nog in de voorbereidende fase. Hierin worden nieuwe activiteiten ontwikkeld en pilotlessen gegeven.

Er is € 210.000 beschikbaar gesteld om dit project voor te bereiden, in totaal is er 2 miljoen euro gereserveerd om het project uit te voeren. Voor het overige deel wordt op een later moment nog een aanvraag ingestuurd bij het bestuur van het nationaal programma.


Pilot in Oude-Pekela

Op Jenaplan-Freinetschool St. Willibrordus in Oude-Pekela kregen leerlingen onlangs les in bewegen van FC Groningen, dit was één van de pilotlessen van het project. “Eén op de acht kinderen haalt de beweegnorm niet. Op school kunnen we kinderen stimuleren om dat wel te doen. Zodat ze hun hele leven lang er profijt van hebben.”, vertelt trainer voetbal en maatschappij Peter Mol. Bekijk onderstaande video voor meer.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Initiatiefnemers van Een kansrijke generatie
Bijdrage aan ambities
Partners
Roots of Empathy, Rijdende popschool, Huis van de Sport, IVN Natuureducatie, Hanze Hogeschool – Instituut voor Sportstudies, Stichting Move, Stichting Sparklab, Talentkracht (techniek en school), Provincie Groningen, Gemeente Midden-Groningen, Gemeente Oldambt, Gemeente Westerkwartier, Gemeente Het Hogeland, Gemeente Eemsdelta
Projectbudget
€ 468.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 210.000