Fotografie: Stella Dekker

Groene longen en Tiny Forest

Samen twee miljoen bomen planten: in dorpen en wijken, langs wegen en bij basisscholen zodat leerlingen kunnen leren over biodiversiteit.

Het doel is om boomsoorten te planten op een manier die past bij de identiteit van Groningen. Bomen die historisch gezien aanwezig waren in de regio en passen bij de bodem. De bomen worden geplant in dorpen, langs wegen en paden, als versterking van de landschappelijke beplantingen en bosrijke gebieden. Het project Groene Longen streeft naar het planten van twee miljoen bomen in de provincie, zoals in het gebied tussen Meerstad en de A7.

Tiny Forests voor biodiversiteit

Een effectieve methode om de biodiversiteit te vergroten, het landschap te verrijken en de leefomgeving te verbeteren, is door samen met leerlingen en inwoners kleine bosjes aan te planten naast basisscholen. Deze bosjes zorgen er al voor dat vogels en insecten worden aangetrokken, wat goed is voor de biodiversiteit in de omgeving.

Voordelen voor onderwijs, milieu en gezondheid

Voor basisschoolleerlingen en studenten bieden Tiny Forests de mogelijkheid om de natuur in hun eigen leefomgeving te ontdekken en erover te leren. Daarnaast vergroten Tiny Forests de waterbergingscapaciteit, verbeteren ze de luchtkwaliteit en verminderen ze hittestress. Bovendien heeft de aanwezigheid van een klein bos een positief effect op de gezondheid. Het nabijgelegen natuurlijke groen kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten, waardoor de algehele gezondheid bevorderd wordt.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
De Landschapswerkplaats
Bijdrage aan ambities
Partners
Groene longen en Tiny Forest
Projectnieuws