Direct naar hoofdinhoud

Algemeen

Sfeerafbeelding van een samenkomst van de schietvereniging Wierdeschutters.

Nationaal Programma Groningen werkt aan een goede toekomst voor elke Groninger, jong en oud. We brengen mensen en ideeën samen en bundelen de krachten van inwoners, organisaties, bedrijven en overheden. Samen voeren we plannen uit die Groningen écht vooruithelpen. 

Nationaal Programma Groningen is een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. Ons programma heeft een looptijd van tien jaar. Voor de uitvoering van alle plannen en projecten heeft het Rijk een startkapitaal van 1,15 miljard euro beschikbaar gesteld. We noemen dit nadrukkelijk een startkapitaal omdat het uitgangspunt is dat dankzij aanvullende financiering veel meer geld in projecten geïnvesteerd kan worden.

We vragen Groningers wat zij belangrijk vinden om gelukkig te kunnen leven, wonen en werken.

En wat ze er zelf aan kunnen en willen bijdragen. We zetten ons in om tijdens gesprekken en allerlei contacten de goede ideeën boven tafel te krijgen. Wij helpen daarbij, adviseren, leggen verbindingen en brengen de mensen en de ideeën verder. We doen ons uiterste best om die ideeën en projecten uitgevoerd te krijgen. Inmiddels hebben we al heel wat projecten ondersteund.

Meedoen

Heb je zelf een goed idee voor de toekomst van Groningen en wil je meedoen? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Zo gaan de vijf gemeenten in het aardbevingsgebied samen met hun inwoners aan de slag met een lokaal programma. En gaat de provincie met bedrijven, organisaties, gemeenten en andere betrokkenen in de hele provincie aan de slag met plannen die gemeentegrens overstijgend zijn. We horen ook graag wat bijdraagt aan een goede toekomst voor jou als Groninger. Dit doen we met het project Toukomst.

Daarvoor waren we op zoek naar ideeën die Groningen vooruithelpen. Voor het Groningen van jou. En van je familie, vrienden en collega’s. De afgelopen maanden hebben ruim 200 Groningers met veel energie samengewerkt om de 900 ingestuurde ideeën te bundelen tot 59 vernieuwende en creatieve Toukomstprojecten. Tot en met 4 oktober 2020 kun je via de website van Toukomst de projecten beoordelen.

Hoe het vervolg eruit ziet lees je op toukomst.nl.

We horen ook graag wat bijdraagt aan een goede toekomst voor jou als Groninger. Dit doen we met het project Toukomst.

Waarom een Nationaal Programma?

De afgelopen jaren hebben Groningers door de gaswinningsproblematiek veel te verduren gehad. De onzekerheid over schadeherstel en versterking sleept soms al jaren voort. De aanpak heeft de hoogste prioriteit en veel mensen en organisaties zijn hiermee hard aan de slag. Tegelijkertijd is er meer nodig om Groningen een goede toekomst te geven. Nationaal Programma Groningen richt zich op dit ‘meer’.

We gaan fors investeren in de toekomst: door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Dat doen we de komende tien jaar vanuit Nationaal Programma Groningen, dat officieel is gestart in maart 2019.

We realiseren ons daarbij dat wat wij doen niet vrijblijvend is. We voelen een grote verantwoordelijkheid om het geld zinvol, efficiënt en met resultaat te besteden. Ons bestuur neemt hierover besluiten en bepaalt welke bijdragen worden verstrekt. Het team geeft uitvoering aan het programma en zorgt ervoor dat besluiten worden uitgevoerd. We houden onszelf scherp door te monitoren wat we doen. Ons programma wordt jaarlijks geëvalueerd door een onafhankelijke partij

Toekomst bieden

Kortom: Nationaal Programma Groningen biedt een geweldige kans voor Groningers en Groningen. Daar zetten wij ons als Nationaal Programma Groningen de komende tien jaar vol voor in. Voel je uitgedaagd, doe mee!

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe projecten en de ontwikkelingen rondom de plannen en het programmabureau.

* Verplichte velden