Waddensnack

Een burger op basis van algen als alternatief voor ongezonde snacks, gemaakt van duurzame grondstoffen uit Groningen.

Geen vlees, maar wel net zo lekker of nog lekkerder. En heel gezond, door de eiwitten, antioxidanten en goede omega-vetzuren. De Waddensnack wordt gemaakt van onder andere algen, noten en bonen die duurzaam geteeld zijn. Daarmee speelt de burger in op de wereldwijde trend van gezonder en duurzamer eten. Dit project draait om het verder ontwikkelen van deze gezonde snack. Het doel is dat de Groningse Waddensnack uiteindelijk op sportevenementen en festivals door heel Nederland te verkopen.

Lokaal produceren

De productie van de Waddensnack gaat helemaal plaatsvinden in de provincie Groningen, het is een korte keten. Groningse boeren telen de grondstoffen. Voordat zij op grote schaal gaan telen, is het belangrijk dat er een afzetmarkt komt. Onderzoek naar die afzetmarkt, maar bijvoorbeeld ook naar de kosten en de productie maken ook deel uit van dit project.

Coöperatie

Uiteindelijk zorgt het project Waddensnack ervoor dat er een coöperatie komt waar boeren die duurzaam telen hun producten aan verkopen. Dit levert interessante banen op voor mensen die in de provincie Groningen werken, boeren krijgen de benodigde zekerheid en de coöperatie gaat haar winst voor een groot deel besteden aan de sponsoring van evenementen voor jong en oud in de provincie Groningen.


Contactpersoon project
Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Stichting Waddenburger 2040
Bijdrage aan ambities
Partners
Echt Duurzaam, Hanzehogeschool Groningen, Innolab Agrifood, Omega Green, Coöperatie Zuid Oost Groningen, UMCG
Projectbudget
€ 500.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 250.000
Projectnieuws