Groningers zijn trots op hun omgeving, met films kunnen we dat laten zien. Films over verhalen die zich afspelen in de provincie, waarin onderwerpen, thema’s en waarden terugkomen die typisch Gronings zijn en die aan mensen binnen en buiten de provincie laten zien wat Groningen allemaal te bieden heeft.

Toukomstpanel

De documentaires die tot nu toe over Groningen zijn gemaakt, belichten vooral de negatieve kant van onze provincie en bevestigen stigma’s. Hoog tijd voor een documentaire of film over de positievere kant van Groningen, geeft het Toukomstpanel aan in het advies aan ons bestuur. Het bestuur nam het advies over en komt daarom met deze oproep aan professionele filmmakers. De films kunnen bijdragen aan een verbetering van het imago van Groningen voor de langere termijn.

Openbare inschrijving tot en met zondag 8 mei

Er is een openbare inschrijving geopend voor drie Groninger films. Er is € 325.000 beschikbaar voor een (speel-)film en voor twee kleinere films € 60.000 per project. Siem Jansen: “Voor de grotere film zoeken we een ervaren filmmaker. Met de kleinere films geven we jonge Groningse talenten de kans om zich verder te ontwikkelen. Ook vinden we het belangrijk dat filmmakers inwoners betrekken bij de film. Over de precieze invulling laten we ons graag verrassen.” Het maakt dus niet uit of het een documentaire, speelfilm of serie is, het genre staat vrij. De makers krijgen de artistieke ruimte om op basis van het paneladvies met een voorstel te komen. Belangrijk is dat ze een verhaal vastleggen dat zich afspeelt in een Groningse omgeving. Dat het Groningse trots uitstraalt en dat niet-Groningers kennismaken met een kant van Groningen die stereotypen voorbijgaat.