Groninger films

Vier films over verhalen die zich afspelen in Groningen en waarin onderwerpen terugkomen die typisch Gronings zijn.

In maart 2022 riepen we filmmakers op om met ideeën te komen voor films over Groningen. Grote (speel)films en kleinere films gemaakt door aanstormend talent. Films over verhalen die zich afspelen in de provincie, waarin onderwerpen, thema’s en waarden terugkomen die typisch Gronings zijn. Die mensen binnen en buiten de provincie op een verrassende manier laten kennismaken met bekende en minder bekende plekken in Groningen.

De twee grote (speel)films

Voor de (speel)film over Groningen kwamen vijftien voorstellen binnen. Na twee selectieronden stonden er 13 december 2022 drie filmmakers in de finale.

Het zondagsgebed

De jury maakte bekend dat filmmaker Fedde Hoekstra voor het produceren van ‘Het Zondagsbed’ de bijdrage van 325.000 euro krijgt. De film gaat over een liefdesrelatie die gepaard gaat met de nodige jaloezie. Als alles volgens de planning verloopt is de film te zien in 2024. In zowel bioscopen in Nederland als in het buitenland.

Groninger Toukomstfilm
Fedde Hoekstra krijgt de cheque overhandigd van de jury.

Documentaire ‘Genoeg’

Op 6 februari 2023 is door het bestuur besloten om ook bij te dragen aan de documentaire ‘Genoeg’. Voor deze film gaat filmmaker Frank Wiering de Groningse striptekenares Barbara Stok een paar maanden volgen. Zij werkt namelijk aan een kinderboek over Socrates (een Griekse filosoof) en gaat daarvoor op zoek naar antwoorden op levensvragen als Wat is geluk? En hoe overwin je de angst voor de dood?

Daarnaast gaan de makers onze bijdrage van 100.000 euro gebruiken voor het ontwikkelen van een impactprogramma, zodat de documentaire ook geschikt is voor het onderwijs. De film sluit goed aan bij het Toukomstproject Filosofie op het vmbo, is 5 december om 22.40 uur te zien in het NPO-programma ‘Het uur van de Wolf’ en is interessant voor internationaal publiek.

Aanstormend talent

Woensdag 28 september 2022 was de bekendmaking van twee kleinere films, hiervoor zijn tweeëntwintig voorstellen ingestuurd. Vida Kasaei en Amir Komelizadeh winnen met hun project Schoem. De film gaat over een romantisch, maar ook poëtisch drama dat zich afspeelt in de vissersgemeenschap van Zoutkamp.  Colin Mooijman met zijn documentaire over Groninger media-icoon Piet van Dijken. Daarin reflecteert Colin via Piet over zijn eigen toekomstperspectieven.

Uitreiking Groninger talentfilms, de winnaars staan met hun cheque naast de juryleden op de foto.
Op de foto van links naar rechts juryleden: Onno Falkena, Alex Pitstra, Ruben Allersma,
winnaars: Colin Mooijman, Vida Kasaei, Amir Komelizadeh en jurylid Ria Noord.

De jury

De jury bestond uit filmmaker Alex Pitstra, Toukomstpanellid Ria Noord, journalist en documentairemaker Onno Falkena, filmprogrammeur Ruben Allersma en merkmanager Bastiaan Langhout van Marketing Groningen.

Toukomstpanel

De documentaires die tot nu toe over Groningen zijn gemaakt, belichten vooral de negatieve kant van onze provincie en bevestigen stigma’s. Hoog tijd voor een documentaire of film over de positievere kant van Groningen, geeft het Toukomstpanel in 2021 aan in het advies aan ons bestuur. Het bestuur nam het advies over. De films kunnen bijdragen aan een verbetering van het imago van Groningen voor de langere termijn.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Toukomstpanel
Bijdrage aan ambities
Partners
Groninger films
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 600.000
Projectnieuws