Fotografie: Stella Dekker

Groningen beleven

In ere herstellen van onverharde fiets-, wandel en ruiterverbindingen, langs unieke rustpunten die het lokale verhaal vertellen.

Het ontdekken van de schoonheid en diversiteit van Groningen, door het verbeteren van het netwerk van wandelpaden, fietsroutes en ruiterpaden. De paden brengen je langs typisch Groningse plekken, zoals oude slaperdijken en pittoreske waterwerken. Extra recreatie in het gebied is goed voor de horeca, ondernemers, historische borgen en musea.

Herstel van oude wandelpaden en fietsroutes

In de herinnering van Groningse dorpen leven de oude paden voort. Er is een sterke wens om deze paden in ere te herstellen. Daarom is de kern van dit project het creëren van een fijnmazig netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden, gebaseerd op lokale herinneringen en wensen. Dit verhaal over het landschap en haar geschiedenis wordt zowel digitaal als fysiek gekoppeld aan de route.

Belangrijke uitgangspunten

De kwaliteit van de paden staat centraal, waarbij begaanbaarheid, onderhoud en veiligheid van essentieel belang zijn. Daarnaast moeten de routes een betekenisvolle rol spelen in het landschap, zodat wandelaars, fietsers en ruiters kunnen genieten van een echte Groningse ervaring. Om de routes gemakkelijk vindbaar te maken word gebruik gemaakt van kaartknooppunten en duidelijke bewegwijzering. Bovendien moeten recreanten op verschillende punten kunnen pauzeren. Dit kan op diverse voorzieningen, zoals rustpunten en picknickbanken, waar het lokale verhaal tot leven komt.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
De Landschapswerkplaats
Bijdrage aan ambities