Gronings Vuur reist vijf jaar lang door de provincie op zoek naar dromen en verhalen over de leefomgeving. Inwoners zelf weten het beste wat er speelt in hun gemeente, welke verhalen en dromen er leven en welke passie ze hebben voor hun eigen omgeving. Wat zijn de uitdagingen? Wat is er nodig om samen trots en met energie de toekomst in te gaan? Alle verhalen geven inzicht in vragen en zorgen die gemeenschappen hebben rondom grote en lokale thema’s, maar ook in de kansen en oplossingen die ze zien.

Theatrale productie

Gronings Vuur trekt van gemeente naar gemeente. De verhalen die lokaal leven, vormen de basis voor het maken van een theatrale productie. Kunst en cultuur verbindt, brengt mensen samen, laat de verbeeldingskracht spreken, schudt wakker, verwondert en geeft plezier. Gronings Vuur is de culturele brandstof voor de toekomst van de provincie Groningen. Want kunst en cultuur heeft de kracht om wat er in een gemeenschap leeft voor iedereen bespreekbaar en invoelbaar te maken.

Rijke culturele toekomst

De producties worden gemaakt samen met inwoners – onder wie nadrukkelijk ook jongeren -, professionals en amateurs. Gronings Vuur vormt daarnaast een leerschool voor het maken van een culturele productie. Hoe kom je samen tot ideeën voor sociaal-maatschappelijk kunst- en cultuurprojecten, hoe maak je een plan, hoe ontwerp je een productie en hoe organiseer je alles?

De komende vijf jaar gaat Gronings Vuur samen bouwen, leren en vlammen om de lokale culturele infrastructuur en alles eromheen klaar te stomen voor een rijke culturele toekomst. Zo blijft het Gronings Vuur branden, ook na vertoning van de producties.