Gronings Vuur

De culturele brandstof voor de toekomst. Samen met lokale cultuurmakers maken Groningers theatrale producties in hun eigen gemeente op basis van de verhalen die er leven.

Gronings Vuur reist vijf jaar lang door de provincie op zoek naar dromen en verhalen over de leefomgeving. Inwoners zelf weten het beste wat er speelt in hun gemeente, welke verhalen en dromen er leven en welke passie ze hebben voor hun eigen omgeving. Wat zijn de uitdagingen? Wat is er nodig om samen trots en met energie de toekomst in te gaan? Alle verhalen geven inzicht in vragen en zorgen die gemeenschappen hebben rondom grote en lokale thema’s, maar ook in de kansen en oplossingen die ze zien.

Theatrale productie

Gronings Vuur trekt van gemeente naar gemeente. De verhalen die lokaal leven, vormen de basis voor het maken van een theatrale productie. Kunst en cultuur verbindt, brengt mensen samen, laat de verbeeldingskracht spreken, schudt wakker, verwondert en geeft plezier. Gronings Vuur is de culturele brandstof voor de toekomst van de provincie Groningen. Want kunst en cultuur heeft de kracht om wat er in een gemeenschap leeft voor iedereen bespreekbaar en invoelbaar te maken.

Rijke culturele toekomst

De producties worden gemaakt samen met inwoners – onder wie nadrukkelijk ook jongeren -, professionals en amateurs. Gronings Vuur vormt daarnaast een leerschool voor het maken van een culturele productie. Hoe kom je samen tot ideeën voor sociaal-maatschappelijk kunst- en cultuurprojecten, hoe maak je een plan, hoe ontwerp je een productie en hoe organiseer je alles?

De komende vijf jaar gaat Gronings Vuur samen bouwen, leren en vlammen om de lokale culturele infrastructuur en alles eromheen klaar te stomen voor een rijke culturele toekomst. Zo blijft het Gronings Vuur branden, ook na vertoning van de producties.


De eerste productie in Westerwolde

Op 10 en 11 juni 2023 vond de eerste productie van Gronings Vuur plaats in Westerwolde. Tijdens de theatrale expeditie ‘Elkenain zicht op Westerwolde’ reisden bezoekers in een bus langs vier plaatsen in Westerwolde. In iedere plaats waren culturele uitingen te bewonderen, van fanfare tot theater. Allemaal door Westerwolders bedacht en uitgevoerd, zij keken door een creatieve bril naar hun gemeente en creëerden een vijf uur durende unieke productie. Bekijk meer in de video hieronder.


Contactpersoon project
E-mailadres: gea@groningsvuur.nl
Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Stichting Gronings Vuur
Bijdrage aan ambities
Partners
Gebied-B, De Rijdende Popschool, NOORDWOORD, Stichting Beeldlijn, Kunst en Cultuur, Biblionet Groningen, Cultuurhuis De Klinker, MDT Veendam, Kunst en cultuurcentrum Hogeland, Theater & Congrescentrum de Molenberg, IVAK, Rijksuniversiteit Groningen, KultuurLoket
Projectbudget
€ 2.948.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 2.000.000
Projectnieuws