Direct naar hoofdinhoud
Decoratieve foto van ouderen in hun eigen groentetuin als andere woonvorm voor ouderen

Zo Willen Wij Wonen

Nieuwe manieren van wonen en leven voor ouderen. Zelfstandig, maar wel in een woonomgeving waar geborgenheid, veiligheid en ontmoeten centraal staat.

Meer woonvormen voor ouderen; dat willen de initiatiefnemers. Door onderling kennis te delen zorgen ze er met elkaar voor dat er in Groningen acht nieuwe woonvormen voor ouderen komen. Woonvormen die bewoners en hun naasten (mede) zelf ontwikkelen. De initiatiefnemers laten zien op welke manier dat kan. De onderlinge kennisdeling is ook geschikt om met inwoners van Groningen te delen. Het is gericht op meerdere verschillende doelgroepen. Voor iedere oudere een eigen thuis.

Ons doel is acht nieuwe, verschillende woonvormen voor ouderen. Woonvormen die bewoners en hun naasten (mede) zelf ontwikkelen. De kennis die we daarbij opdoen gebruiken we om elkaar en anderen te inspireren.

WOUTER VAN DE KOLK, ÉÉN VAN DE INITIATIEFNEMERS

Binnen de provincie zijn er diverse bewonersinitiatieven om nieuwe duurzame manieren van wonen en leven voor ouderen te realiseren. Voor ouderen die zelfstandig wonen en tegelijk de wens hebben om te leven in een woonomgeving waar geborgenheid, veiligheid en ontmoeten centraal staat. En er zijn initiatieven die een andere manier van leven voor mensen met dementie mogelijk maken, waarin ook ruimte is voor de mantelzorger en zorgverlener. Deze initiatieven komen voort uit de wensen van Groningse inwoners. Bevlogen en betrokken aanpakkers, die tegelijkertijd merken hoe verrekte lastig het is om steengoede dromen concreet te maken.

Het risico dat hun plannen stranden is hoog. Dat komt door een gebrek aan specialistische kennis en/of te weinig financiële middelen. Daarom hebben diverse bewonersinitiatieven nu hun krachten gebundeld. Zo kan Groningen voor álle inwoners een fijne woonplek zijn en blijven, nu en in de toekomst!


Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst gaat over beter wonen, leven en werken in Groningen. Over grote, vernieuwende, creatieve en slimme ideeën. Eigenzinnige ideeën. Ideeën die soms net wat anders zijn dan waarmee overheden normaal gesproken komen. Ze zijn massaal ingestuurd en gebundeld tot grote projecten voor de toekomst van Groningen. Hiervoor is 100 miljoen euro beschikbaar.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema
Jaartal van goedkeuring
2021
Aanvrager
Initiatiefnemers voor het realiseren van nieuwe woonvormen voor ouderen
Partners
Goudvoormekaar, Knarrenhof Veendam, De-mens-plek, Waardig wonen, Brokanthuis, Woonborg Sappemeer, Verzorgingshuis 2.0
Projectbudget
€ 610.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 300.000