Meer woonvormen voor ouderen; dat willen de initiatiefnemers. Door onderling kennis te delen zorgen ze er met elkaar voor dat er in Groningen acht nieuwe woonvormen voor ouderen komen. Woonvormen die bewoners en hun naasten (mede) zelf ontwikkelen. De initiatiefnemers laten zien op welke manier dat kan. De onderlinge kennisdeling is ook geschikt om met inwoners van Groningen te delen. Het is gericht op meerdere verschillende doelgroepen. Voor iedere oudere een eigen thuis.
Ons doel zijn nieuwe, verschillende woonvormen voor ouderen. Woonvormen die bewoners en hun naasten (mede) zelf ontwikkelen. De kennis die we daarbij opdoen gebruiken we om elkaar en anderen te inspireren.
WOUTER VAN DE KOLK, ÉÉN VAN DE INITIATIEFNEMERS
Initiatieven vanuit de wensen van Groningse inwoners
Binnen de provincie zijn er diverse bewonersinitiatieven om nieuwe duurzame manieren van wonen en leven voor ouderen te realiseren. Voor ouderen die zelfstandig wonen en tegelijk de wens hebben om te leven in een woonomgeving waar geborgenheid, veiligheid en ontmoeten centraal staat. En er zijn initiatieven die een andere manier van leven voor mensen met dementie mogelijk maken, waarin ook ruimte is voor de mantelzorger en zorgverlener. Deze initiatieven komen voort uit de wensen van Groningse inwoners. Bevlogen en betrokken aanpakkers, die tegelijkertijd merken hoe verrekte lastig het is om steengoede dromen concreet te maken.
Het risico dat hun plannen stranden is hoog. Dat komt door een gebrek aan specialistische kennis en/of te weinig financiële middelen. Daarom hebben diverse bewonersinitiatieven nu hun krachten gebundeld. Zo kan Groningen voor álle inwoners een fijne woonplek zijn en blijven, nu en in de toekomst!
Zo Willen Wij Wonen – de initiatieven:
Goudvoormekaar
Burgerinitiatief coöperatieve vereniging ‘Goudvoormekaar’ gaat in Winschoten een woongemeenschap realiseren met duurzame, levensloopbestendige wooneenheden, een gemeenschappelijke tuin en binnenruimte. Met aandacht voor milieuvriendelijk wonen, goede voeding, aandacht voor elkaar en onze aarde. De woongemeenschap is er voor jong en oud. Meer informatie op goudvoormekaar.nu
DeMensplek
Dit initiatief gaat voor mensen met dementie, hun familie en verzorgers, een plek van leven maken. Een leefbare plek waar het fijn is om te wonen, werken en verblijven of om op bezoek te gaan. Een plek die voortdurend wordt doorontwikkeld met de mensen die betrokken zijn en waar menselijkheid, menselijk contact en menselijke waarden altijd leidend zijn. Meer informatie op www.demensplek.nl
Waardig Wonen
‘Waardig Wonen’ biedt een thuis voor mensen met dementie in een gewone wijk of dorp. Opgericht door mantelzorgers van mensen met dementie, op een manier waarbij mensen met dementie kunnen blijven wonen in een eigen herkenbare omgeving. Elk huis biedt woonruimte aan maximaal vijf à zes mensen met dementie. Gewone eengezinshuizen met een liefdevol zorgteam dat 24 uur per dag voor hen aanwezig is in het huis. Meer informatie op waardigwonen.nl
Brokanthuis
In een Brokanthuis wonen 20 tot 30 ouderen zelfstandig samen. Iedereen heeft de beschikking over een eigen appartement en daarnaast zijn er allerlei algemene ruimtes. De bewoners hebben grote zeggenschap over hoe het gaat in het huis. Brokant regelt de algemene zaken voor iedereen en kan naar behoefte ouderen individueel helpen. De missie is om alle ouderen de mogelijkheid te bieden te leven zoals ze dat willen en zoals dat bij hen past. Meer informatie op brokant.nl
Woonborg Sappemeer
‘Woonborg Sappemeer’ is een concept om een bestaande monumentale boerderij te ontwikkelen tot een kleinschalige woonvorm voor ouderen. Een activerende en rustgevende woonomgeving waarin de relatie van het wonen met de natuur centraal staat met een tuininrichting met aansprekende objecten. Healing Environment vanuit een natuurlijke woonwijze. Eigen regie, extended family en activering zijn sleutelwoorden.
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
In Wedde, Vriescheloo en Veelerveen hebben bewoners de wens om langer te kunnen blijven wonen in hun eigen omgeving. Bij het ‘Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen’ zijn de woonwensen van inwoners het uitgangspunt. Inwoners, dorpsraden en andere betrokkenen gaan samen aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe vormen van wonen in de dorpen. Naast de fysieke omgeving gaat het hierbij ook over voorzieningen, zorg, welzijn en ondersteuning van buren, familie en vrijwilligers. Het actie-onderzoek heeft geleid tot de uitwerking van drie projecten in de dorpen: Gemeentehuis Wonen Wedde, Natuurlijk Wonen Veelerveen en Pastoriebuurt Vriescheloo. Meer informatie op zowoontwesterwolde.nl.
Een actie-onderzoek van initiatief ‘Zo Willen, Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen’ heeft geleid tot de uitwerking van drie projecten in de dorpen, waaronder project Pastoriebuurt Vriescheloo. We waren aanwezig bij de presentatie van de plannen om de huidige gebouwen op het kerkterrein te transformeren naar woningen en (dorps)voorzieningen. Bekijk meer in onderstaande video.
Garmerheerd
In Garmerwolde wordt gewerkt aan plannen voor het realiseren van een
meergeneratiehof met 15 tot 24 woningen. Belangrijke drijfveren voor het
meergeneratiehof zijn onderling sociaal contact en noaberschap. Op initiatief
van een groep van ongeveer 10 bewoners uit het dorp is een
haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de realisatie van dit hof op een
historische locatie in de dorpskern. Het gaat om de transformatie van een
boerenerf naar duurzame woningbouw. Er worden daarbij zoveel mogelijk
sloopmaterialen van de huidige boerderij hergebruikt in de nieuwe situatie. westers.nl/garmerheerd.
Woongroep Hoogeland
De woongroep biedt ruimte aan mensen die ecologisch, duurzaam, bio-divers, bewust en actief zorgzaam met elkaar willen leven. Op dit moment wordt gewerkt aan het ontwikkelen van het concept en worden voorbereidingen getroffen voor het uitvoeren van een eerste haalbaarheidsonderzoek voor een locatie in Usquert. De saamhorigheid zal onder andere tot uitdrukking komen in: zorgen voor elkaar, luisteren naar de ander en hulpvaardigheid. De keuken, de wasmachine, het vervoer, de werkplaats en andere voorzieningen die daarvoor in aanmerking komen, zullen worden gedeeld. Er zal een gemeenschappelijke ruimte zijn. Iedere wooneenheid zal wel zo worden ingericht dat de bewoner(s) verzekerd is/zijn van een privé–omgeving. Meer informatie op www.woongroephoogeland.nl.
Nieuwe initiatieven
Heb jij ook ideeën over nieuwe vormen van wonen voor ouderen (en eventueel ook in een diversiteit met ook andere en jongere bewoners) in de provincie Groningen? De initiatiefnemers van ‘Zo Willen Wij Wonen’ nodigen je van harte uit contact op te nemen en hiermee samen aan de slag te gaan. Belangrijk is dat eigenaarschap en/of regie van het idee ligt bij de gebruikers van de nieuwe woonvorm en dat er de ambitie is om vanuit ‘Zo Willen Wij Wonen’ van elkaar te leren, actief kennis te delen en te ontwikkelen.