Roemte

Roemte is een nieuwe stichting die ondernemende sociale, culturele en maatschappelijke initiatieven helpt bij het vinden van huisvesting en het uitwerken van plannen.

Veel sociale, culturele en maatschappelijke initiatieven zoeken naar een plek waar ze hun initiatief kunnen starten. Bijvoorbeeld in leegstaand erfgoed in de provincie; oude scholen, fabrieken of dorpshuizen. Het is voor nieuwe initiatieven in de startfase vaak moeilijk om geld bij de bank te lenen. Voor het vinden van passende huisvesting en het uitwerken van hun plannen kunnen ze vanaf nu terecht bij de nieuwe organisatie Roemte. Deze organisatie helpt om initiatieven financieel gezond en toekomstbestendig te maken.

Roemte: geeft Groningen de ruimte.

Roemtedag

De initiatiefnemers van Roemte organiseerden in juni 2023 een Roemtedag. Met de rondvaartboot gingen ze langs verschillende inspirerende projecten. Nieuwsgierig? Bekijk de video.

Aantrekkelijker maken

Roemte richt zich op ondernemende maatschappelijke initiatieven die een positieve invloed hebben op de directe omgeving en de samenleving. Deze initiatieven zoeken bijvoorbeeld huisvesting in leegstaand erfgoed in de provincie; zoals oude scholen, fabrieken of dorpshuizen. Henk Boldewijn, directeur van Roemte: “Het is voor nieuwe initiatieven in de startfase vaak moeilijk om geld te lenen bij de bank. Wij gaan ze daarin ondersteunen. Wij kopen vastgoed, lenen geld uit en begeleiden bij de planvorming van nieuwe plekken.” Roemte gaat niet alleen investeren, er moet ook geld terugvloeien zodat er steeds weer nieuwe initiatieven geholpen kunnen worden.

Wij kopen vastgoed, lenen geld uit en begeleiden bij de planvorming van nieuwe plekken.

HENK BOLDEWIJN, DIRECTEUR ROEMTE

Stichting

Roemte is een stichting die ontstaan is vanuit de ideeën en projecten voor Toukomst. Een ondernemend en verjongend maatschappelijke organisatie die bestaat uit een kleine groep professionals.

Toukomstproject: Roemte

Contactpersoon project
Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Meer informatie
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Projectdetails

Aanvrager
Stichting Roemte
Bijdrage aan ambities
Partners
Rijksdienst Cultureel erfgoed, SIM Groen, GRRG Provinciale subsidie
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 22.700.000
Projectnieuws