“Wij herkennen ons als makers heel erg in de film”

‘Vertel een typisch Gronings verhaal, met een uniek tintje’, in maart 2022 zagen filmmakers Vida Kashani en Amir Komelizadeh deze oproep van Toukomst voorbijkomen. En ondanks dat ze beide geen typische Groningers zijn, was het voor hen niet lastig om een unieke invalshoek voor de film te vinden.

Via via kwamen Vida en Amir in contact met Ingeborg Nienhuis, een geboren en getogen Zoutkamper. Ingeborg had als schrijver al meerdere romans uitgegeven. Eén van de verhalen die zij schreef was Schoem. Schoem gaat over een schipper met een Marokkaanse achtergrond, die moeite heeft om zich thuis te voelen in het Groningse vissersdorp Zoutkamp.

Scenario

“Met dat verhaal hadden Amir en ik direct een klik. We komen beide uit Iran en wonen sinds 2011 in Nederland. We herkenden de soortgelijke worstelingen die wij ook hebben meegemaakt sinds we in Groningen wonen”, legt Vida uit. Na het vinden van het perfecte verhaal begon het duo samen met Ingeborg met het schrijven van een scenario.

Dit scenario hebben ze vervolgens voorgelegd aan de jury van de Toukomstfilm. “De jury was direct enthousiast. Eind september 2022 kregen we te horen dat we een geldprijs van 60.000 euro hadden gewonnen voor het ontwikkelen van de film. Sindsdien zijn we druk bezig geweest met het schrijven en produceren ervan”, vertelt Amir.

We vinden het belangrijk dat de projecten waar we aan werken een maatschappelijk doel raken.

AMIR KOMELIZADEH

Eigen identiteit

Als filmmakers vinden Amir en Vida het van belang dat ze zich goed kunnen vinden in het verhaal. “We vinden het belangrijk dat de projecten waar we aan werken een maatschappelijk doel raken. Schoem gaat over de strijd met je eigen identiteit en de maatschappelijke dilemma’s die daarbij komen kijken.”

Ondertussen is het script geschreven, is de casting rond en staan de draaidagen gepland. “De grote rollen worden vertolkt door acteurs en daarnaast werken we ook samen met inwoners van Zoutkamp zelf”, legt Amir uit. “Het is echt geweldig om te zien hoe enthousiast we worden ontvangen in het dorp. De inwoners zijn heel behulpzaam. Veel van hen lijkt het ook geweldig om mee te spelen in de film”, vult Vida aan.

Draaidagen

In het voorjaar van 2023 staan vijf draaidagen gepland. In die vijf dagen moet de film, van in totaal vijftien minuten, worden opgenomen. “Tot die tijd repeteren we iedere maand met onze personages. De draaidagen zijn uiteraard in Zoutkamp zelf. In de plaatselijke kroeg, maar natuurlijk ook op een kotter. Dus we hopen heel erg op mooi weer!”, grijnst Vida.

Na de opnames moet de film natuurlijk nog gemonteerd worden. “Daarna houden we een privépremière voor de Zoutkampers. Ook willen we de film tijdens een filmfestival in première laten gaan. We verwachten dat de film in de zomer van 2024 te zien is.”

Met deze film willen we iets teruggeven aan het noorden. Dat voelt goed.

VIDA KASHANI

Leven opgebouwd

Beide filmmakers stralen van oor tot oor wanneer ze over de film vertellen. “Wij hebben vanuit Iran hier in Nederland (en specifiek in Groningen) ons leven opgebouwd. We hebben ons altijd heel erg welkom gevoeld. Met deze film willen we iets teruggeven aan het noorden. Dat voelt goed”, besluit Vida.


Lees meer…