Vergroenen gaswinningslocaties

Het met bomen en planten inrichten (vergroenen) van bestaande en verlaten gaswinningslocaties geeft een positieve draai aan het verleden.

Van lelijke grijze gaswinningslocaties naar ecologische parels: dat is het doel van dit project. Gaswinningslocaties in Groningen zijn grijze geasfalteerde plekken die zijn omringd door hekken. Het zijn lelijke littekens in het Groningse landschap die herinneren aan het volledig leegzuigen van de diepe ondergrond van Groningen. De locaties zijn niet toegankelijk voor mens en dier, ook mag en kán er geen plant groeien. Wat groeit wordt doodgespoten en bomen in de omgeving worden direct gekapt.

Positieve draai

Het wordt tijd voor verandering. Tijd voor vergroening en een nieuwe bestemming. Het plan is om deze (oude) gaswinningslocaties groen in te richten, bijvoorbeeld in combinatie met kunst. Zo draagt het beter bij aan de biodiversiteit en een mooier landschap in Groningen. Ook zal het project een ‘verhoal’ vertellen. Het met bomen en planten inrichten van oude gaswinningslocaties geeft een positieve draai aan het verleden: de fysieke littekens van de gaswinning in ons landschap worden zichtbaar verzorgd.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
De Landschapswerkplaats
Bijdrage aan ambities