Fotografie: Stella Dekker

Verbonden biodiversiteit

Biodiversiteit versterken in het Groninger landschap via gemarkeerde routes langs fysieke hubs die biodiversiteit, cultuur en educatie met elkaar verbindt.

Verbonden Biodiversiteit wil een gemarkeerde route creëren die fysieke hubs verbindt en waar biodiversiteit, cultuur en educatie samenkomen. Tijdens deze route word je omringd door kleurrijke bloemrijke bermen en bezoek je insectentempels, bijenheemtuinen, historische borgen en voedselbossen. Op de knooppunten van de route vind je gezellige terrasjes, pluktuinen, creatieve bouwwerken (follies) en leerplaatsen. Met de diverse landschappen en unieke ligging in Groningen zijn er talloze mogelijkheden om bezoekers kennis te laten maken met biodiversiteit en natuurbeheer, ook op agrarisch gebied.

Samenwerken voor een biodivers landschap

Het streven is een proces op gang brengen dat innovatieve ideeën, samenwerking en maatwerkprojecten stimuleert. De regie komt weer in handen van de Groningers zelf, om een verschil te maken voor ons landschap, onze woonomgeving, de regionale arbeidsmarkt en het onderwijs. Binnen het project worden routes ontwikkeld rond bestaande initiatieven en nieuwe Toukomstprojecten die de biodiversiteit van planten en dieren bevorderen, zoals voedselbossen, pluktuinen, bijenidylles en ecologisch beheerde bermen. Deze routes bestrijken verschillende landschappen en gemeenten in de provincie. Ze leiden je langs bijzondere plekken en proeftuinen, die een belangrijk onderdeel vormen van het biodiverse landschap.

Een gevarieerd groen Groningen

Samen met kennis- en uitvoerende organisaties kijken de initiatiefnemers hoe bermen en oevers duurzaam beheerd kunnen worden, met aandacht voor inheemse soorten. Langs de routes creëren ze extra pleisterplaatsen en markante gebouwtjes in de vorm van follies en insectentempels. Deze routes vormen een uitgebreid netwerk door heel Groningen. De pleisterplaatsen en proeftuinen dragen bij aan de toeristische sector en versterken de leefbaarheid. Samen met de bestaande partijen die te maken hebben met de inrichting van het landschap, zoals terreinbeherende organisaties, gemeentelijke groenafdelingen, waterschappen en andere grondbezitters, is het doel om een klimaatbestendig, kleurrijk en gevarieerd groen Groningen te realiseren.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
De Landschapswerkplaats
Bijdrage aan ambities
Partners
Verbonden biodiversiteit