Wat valt er te zien en te vertellen langs bestaande en nieuwe fiets- en wandelroutes in de provincie? Graanvelden, boerderijen en molens in ieder geval. Maar wist je dat er nog veel meer te beleven valt? Want verstopt in het landschap liggen verhalen van vroeger. Een ‘gewoon’ vakantiehuisje in Finsterwolde, bijvoorbeeld, deed in de jaren ‘40 dienst als opslagplek voor Duitse wapens. En een kleine heuvel vlakbij Ganzedijk hield vroeger als dijk de Noordzee tegen.
Op pad langs de verborgen geschiedenis
Kiekn & Doun wil al deze verhalen zichtbaar maken in het landschap. Met een interactieve verhalen-app kun je er straks te voet en per fiets op reis door de kleurrijke historie. Als voorbereiding op de app werkt Kiekn & Doun op dit moment aan de route zelf. Welke parels liggen in het landschap verstopt? En hoe zijn die straks vindbaar, zichtbaar én goed bereikbaar?
Oldambt, en dan vooral de vijf dorpen Bad Nieuweschans, Beerta, Drieborg, Ganzedijk/Hongerige Wolf en Nieuw Beerta, vormt het pilotgebied van Kiekn & Doun. Stapsgewijs worden de andere Groningse regio’s betrokken.
Twee Pijlers
Kiekn & Doun bestaat uit twee pijlers. Pijler één valt onder de Landschapswerkplaats en is gericht op het toegankelijk en herkenbaar maken van de bijzondere plekken in Oldambt voor de fietser en voetganger. Pijler twee valt onder de naam ‘Veldatlas’. Een digitaal museum dat de geschiedenis van deze plekken laat zien. Met inzet van video, foto, podcast of augmented reality vertellen de inwoners van het gebied je over de plek.
Er is € 50.000 beschikbaar gesteld om pijler twee voor te bereiden, in totaal is er 1 miljoen euro gereserveerd om deze pijler uit te voeren. Voor dat deel wordt op een later moment nog een aanvraag ingestuurd bij het bestuur van het nationaal programma.