Fotografie: Stella Dekker

Kiekn & Doun

Het verbinden van bestaande en nieuwe fiets- en wandelroutes langs plekken die de verhalen en geschiedenis van Groningen vertellen.

Wat valt er te zien en te vertellen langs bestaande en nieuwe fiets- en wandelroutes in de provincie? Graanvelden, boerderijen en molens in ieder geval. Maar wist je dat er nog veel meer te beleven valt? Want verstopt in het landschap liggen verhalen van vroeger. Een ‘gewoon’ vakantiehuisje in Finsterwolde, bijvoorbeeld, deed in de jaren ‘40 dienst als opslagplek voor Duitse wapens. En een kleine heuvel vlakbij Ganzedijk hield vroeger als dijk de Noordzee tegen.

Op pad langs de verborgen geschiedenis

Kiekn & Doun wil al deze verhalen zichtbaar maken in het landschap. Met een interactieve verhalen-app kun je er straks te voet en per fiets op reis door de kleurrijke historie. Als voorbereiding op de app werkt Kiekn & Doun op dit moment aan de route zelf. Welke parels liggen in het landschap verstopt? En hoe zijn die straks vindbaar, zichtbaar én goed bereikbaar?

Oldambt, en dan vooral de vijf dorpen Bad Nieuweschans, Beerta, Drieborg, Ganzedijk/Hongerige Wolf en Nieuw Beerta, vormt het pilotgebied van Kiekn & Doun. Stapsgewijs worden de andere Groningse regio’s betrokken.

Twee Pijlers

Kiekn & Doun bestaat uit twee pijlers. Pijler één valt onder de Landschapswerkplaats en is gericht op het toegankelijk en herkenbaar maken van de bijzondere plekken in Oldambt voor de fietser en voetganger. Pijler twee valt onder de naam ‘Veldatlas’. Een digitaal museum dat de geschiedenis van deze plekken laat zien. Met inzet van video, foto, podcast of augmented reality vertellen de inwoners van het gebied je over de plek.

Er is € 50.000 beschikbaar gesteld om pijler twee voor te bereiden, in totaal is er 1 miljoen euro gereserveerd om deze pijler uit te voeren. Voor dat deel wordt op een later moment nog een aanvraag ingestuurd bij het bestuur van het nationaal programma.


Contactpersoon project
E-mailadres: Kees@colenbrander.co
Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van Toukomst:

Toukomst is onderdeel van Nationaal Programma Groningen. Het is een programma waarin inwoners van Groningen op talloze manieren hun visies en ideeën hebben gedeeld over de toekomst van de provincie en over projecten die daarbij aansluiten. Toukomst is een uniek voorbeeld van burgerparticipatie. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze omvang en impact: 100 miljoen euro investeren in de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Initiatiefnemers van Kiekn & Doun
Bijdrage aan ambities
Partners
Royal HaskoningDHV
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 50.000