Direct naar hoofdinhoud

Toukomst gaat over beter wonen, leven en werken in Groningen. Over grote, vernieuwende, creatieve en slimme ideeën. Eigenzinnige ideeën. Ideeën die soms net wat anders zijn dan waarmee overheden normaal gesproken komen. Ze zijn massaal ingestuurd en gebundeld tot grote projecten voor de toekomst van Groningen.

Waarom Toukomst?

Toukomst is in 2020 gestart om met elkaar te bouwen aan de toekomst: door het versterken van de leefomgeving, een krachtige economie, toekomstbestendige gemeenten, een gezondere natuur, banen die passen bij de regionale economie en nog veel meer. Voor het Groningen van jou. En van jouw familie, vrienden en collega’s.

Ons doel? Dat we met elkaar over een paar jaar kunnen zeggen dat het wonen, leven en werken in onze provincie écht is verbeterd!

Toukomst is een initiatief van Nationaal Programma Groningen in samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties uit de provincie Groningen.

Wat is er in het eerste Toukomstjaar gedaan?

Groningers beoordelen de projecten
Na de zomer vroegen we Groningers om deze projecten te beoordelen en aan te geven welke projecten volgens hen uitgevoerd moeten worden. Meer dan 6000 Groningers maakten samen ruim 30.000 beoordelingen. In deze periode is door West 8 het Toukomstbeeld van Groningen gemaakt. Een visie van de inwoners op de toekomst van Groningen in 2040.

Een uitgebreide terugblik op het eerste jaar lees je op Toukomst.nl. De inhoud op die website werken we niet meer bij. De website blijft voorlopig wel bestaan als inspiratie voor al het moois dat inwoners, bedrijven en organisaties in Groningen nog gaan ontwikkelen.

Waar staan we nu?
In juli 2021 heeft Provinciale Staten het programmaplan Toukomst goedgekeurd en het gereserveerde geld beschikbaar gesteld. Sindsdien zijn we druk bezig om de projecten die we met elkaar uitgekozen hebben samen met initiatiefnemers uit te werken. De eerste projecten zijn al door het bestuur goedgekeurd. Benieuwd welke projecten dit zijn? Je vindt ze onder Toukomstprojecten. Met de onderstaande projecten zijn initiatiefnemers nog druk bezig. Deze zijn nog niet voorgelegd aan het bestuur en staan daarom nog niet op deze website.

Omdat het om grote projecten voor Groningen gaat die iets blijvends creëren, voor onze provincie, duurt de uitvoering ervan vele jaren.

We zijn ervan overtuigd dat als Groningers in 2040 terugkijken op Toukomst ze zullen zeggen: ‘Dat kon minder…!’