Met het project ‘Moeders van Midden-Groningen’ komt er extra aandacht en begeleiding voor aanstaande moeders (ouders) in de gemeente. Gedurende de eerste 1.000 dagen, vanaf het moment dat de aanstaande moeder zwanger is totdat het kindje 2,5 jaar is, krijgt de moeder extra ondersteuning. De focus ligt op stressvermindering. Daarnaast neemt de gemeente de moeder mee in wat belangrijk is in de ontwikkeling van de baby, zowel tijdens de zwangerschap als daarna. Dit is bijvoorbeeld het bevorderen van een gezonde hechting tussen moeder en kind en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Maar ook praktische problemen om de zelfredzaamheid van de moeder te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het regelen van een babyuitzet, het op orde krijgen van de financiën of meegaan naar een afspraak met een instantie.

Hoe werkt Moeders van Midden-Groningen?

Na de aanmelding door een verloskundige of andere verwijzer nemen de professionals, werk- en casusbegeleider, contact op met moeder. Zij voeren een uitgebreid intakegesprek met moeder en stellen dan een plan van aanpak op. De uitvoering hiervan wordt gedaan door hbo-studenten (Social Work, hbo-v en ervaringsdeskundigen) met intensieve dagelijkse begeleiding van de professionals. Zij bespreken huisbezoeken met de studenten voor en na en monitoren het traject door regelmatig mee te gaan op huisbezoek.

Verkleinen van gezondheidsverschillen

De ondersteuning heeft als hoofddoel het verkleinen van de gezondheidsverschillen op lange termijn en de volgende generatie een goede start bieden. Dit zorgt voor meer kans op een goede gezondheid en een succesvolle toekomst. Moeders van Midden-Groningen zet in op de eerste 1.000 dagen van het kind en heeft daarmee een link met Kansrijke Start.

On Tour