Direct naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Gemeente Groningen

Decoratieve afbeelding van iemand in een bootje in de gemeente Groningen

Gemeente Groningen richt zijn met het lokaal programma ‘Kop d’r veur!’ op drie onderwerpen:

  1. Dorpsvernieuwing voormalige gemeente Ten Boer
  2. Wijkvernieuwing in Beijum en Lewenborg
  3. Projecten die aansluiten bij de doelen van Nationaal Programma Groningen

Dorpsvernieuwing voormalige gemeente Ten Boer

In de gemeente Groningen ondervinden veel inwoners de gevolgen van aardbevingen. Het is belangrijk dat onze dorpen een gezonde en veilige toekomst tegemoet gaan. Daar zet het lokaal programma van gemeente Groningen zich voor in. Het gaat niet alleen om herstel van vertrouwen in de toekomst. Het aardbevingsgebied moet ook sterker en nog mooier worden. Dankzij het nationaal programma werken we niet alleen aan versterkte en veilige huizen maar aan sterke en toekomstbestendige dorpen. Daarnaast biedt het nationaal programma een unieke kans om vol in te zetten op participatie in onze projecten en deze projecten echt toekomstbestendig te maken en doorlopend effect te realiseren.

Lees hier meer over dorpsvernieuwingen van gemeente Groningen

Wijkvernieuwing Beijum en Lewenborg

In Beijum werken we al sinds 2017 gezamenlijk met bewoners en betrokken partijen aan wijkvernieuwing. Dit gebeurt onder de titel ‘Beijum Bruist’. Zowel Beijum als Lewenborg kampen met aardbevingsschade. Het lokaal programmaplan geeft een extra boost aan de wijkvernieuwing in Beijum en de start van wijkvernieuwing in Lewenborg. De boost moet het verschil echt gaan maken. Door twee aantrekkelijke wijken te realiseren, klaar voor de toekomst. Vooral het aanpakken van armoede krijgt aandacht. Grote concrete projecten waarvan een paar al van start zijn.

Lees hier meer over de plannen voor de wijkvernieuwing van Beijum

Projecten die aansluiten bij doelen van Nationaal Programma Groningen

De stad Groningen heeft een regionale functie. Daarom vergt het bieden van perspectief aan inwoners meer dan dorps- en wijkvernieuwing. Het lokaal programmaplan richt zich ook op het verstevigen van ons koploperschap in de energietransitie, het versterken van onze kenniseconomie en arbeidsmarkt en het benutten van kansen op het gebied van klimaatadaptatie en natuurontwikkeling. Zo dragen wij bij aan alle ambities van Nationaal Programma Groningen. We werken daarbij zoveel mogelijk samen met de andere Groninger gemeenten, provincie en stakeholders.