ZESS Hub Groningen

Uitstootvrije stadslogistiek voor de gemeente Groningen.

Op bedrijventerrein Westpoort in Groningen wordt de Zero Emission Shared Smart Hub (ZESS Hub) ontwikkeld. De ZESS Hub draagt bij aan de plannen voor uitstootvrije stadslogistiek van de gemeente Groningen.

Duurzame voertuigen in binnenstad

Vanuit Westpoort gaat transportbedrijf Nabuurs het vervoeren van (deel)ladingen voor ondernemers combineren en dit vervolgens met duurzame voertuigen in de binnenstad bezorgen. Daarnaast komt Van Kessel met een tank- en laadstation voor onder meer elektriciteit. Verder is er de ambitie om waterstof aan te bieden op deze locatie; hier wordt onderzoek naar gedaan. Bovendien biedt ZESS Hub een oplossing voor ondernemers die vanaf 2025 met uitstootvrij transport de binnenstad moeten bedienen, maar niet (rendabel) kunnen investeren in een duurzaam transportmiddel.


Dit project maakt deel uit van lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Dit project maakt deel uit van provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Provincie Groningen, Gemeente Groningen
Bijdrage aan ambities
Partners
Nabuurs B.V. Supply Chain Solutions, Van Kessel
Projectbudget
€ 22.486.552
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 1.500.000
Projectnieuws