Dudok aan het Diep

Van een plek vol stenen waar je op een hete zomerse dag niet wilt zijn, tot een aangename, groene en verfrissende plek voor iedereen.

De binnenstad van Groningen is één van de heetste steden van Nederland. Op warme zomerse dagen is de druk op de stad groot, veel inwoners zoeken verkoeling. Met name het Noorderplantsoen en het Stadsstrand worden druk bezocht. Dit brengt verschillende negatieve effecten met zich mee voor omwonenden, flora en fauna. Er is behoefte aan meer verkoelende plekken in Groningen Stad, waardoor de drukte op de andere populaire locaties vermindert. De locatie Dudok aan het Diep aan de Turfsingel in Groningen wordt daarom door de gemeente Groningen heringericht tot een groene verblijfsplek. De plek met een oud benzinestation wordt verbouwd tot een aantrekkelijk park met zitgelegenheid op de kade aan het water. Het unieke rijksmonument, het benzinestation, wordt gerestaureerd.

Ontmoeting, ontspanning en verkoeling

De binnenstad van Groningen herwint met dit project een stukje openbare ruimte die voor iedereen te gebruiken is. Inwoners kunnen elkaar ontmoeten, ontspannen en verkoeling zoeken. Steen en asfalt verdwijnt, in plaats daarvan komen er een stuk of twintig nieuwe bomen met groene ondergrond. Aan de kadekant komt een grote houten vlonder die het water van de Diepenring bij de verblijfsplek betrekt. Het benzinestation wordt verbouwd tot kleinschalige horeca gelegenheid om de plek nog aantrekkelijker te maken.

Ontwerp bedacht en gekozen door inwoners

Bewoners rondom het gebied konden ideeën inbrengen en moodboards aanleveren voor de locatie Dudok. Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Lets Gro’ zijn de ideeën gepresenteerd en hebben inwoners gestemd op hun favoriete ideeën. De favorieten zijn door verschillende ontwerpers gebundeld tot drie uiteindelijke ontwerpen. Via de kanalen van de gemeente Groningen, website ‘ruimte voor jou’ en in de media zijn de ontwerpen verspreid. 8000 mensen stemden vervolgens op één van de drie ontwerpen. In het Dagblad van het Noorden is het winnende ontwerp getoond.


Contactpersoon project
Dit project maakt deel uit van lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Dit project maakt deel uit van provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Gemeente Groningen, Provincie Groningen
Bijdrage aan ambities
Partners
Provincie Groningen
Projectbudget
€ 2.584.998
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 800.000