Forse investering in nieuwe projecten

Een bijdrage van ruim 12 miljoen euro voor vier nieuwe projecten in de provincie Groningen. Ruim 6,9 miljoen euro voor Werelderfgoedcentrum Waddenzee, bijna 3 miljoen voor het cultuur- en activiteitencentrum Nieuw Roakeldais, 1,5 miljoen voor duurzaam transport in de Groninger binnenstad en ruim 8 ton om jongeren te laten opgroeien in een positieve leefomgeving. Aan alle vier aanvragen van gemeenten en de provincie heeft het bestuur groen licht gegeven voor een bijdrage.

Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog

In Lauwersoog werken initiatiefnemers aan de realisering van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC). Vanuit Nationaal Programma Groningen dragen gemeente Het Hogeland 3,45 miljoen euro en provincie Groningen 3,5 miljoen euro bij. Toekenning gebeurt zodra de volledige financiering van het definitieve bouwbudget rond is. Het WEC wordt een plaats waar wetenschappers, studenten, vrijwilligers, natuurbeheerders, lokale ondernemers en inwoners met hart voor de Wadden samenkomen. Met Zeehondencentrum Pieterburen, een interactief bezoekerscentrum, onderzoeks- en werkruimten voor wetenschappers en educatieve programma’s voor scholieren. Het wordt daarnaast een toeristisch informatie- en verkooppunt. Het gebouw krijgt ook diverse (kantoor)functies, een winkel en horecavoorzieningen.

Nieuw Roakeldais in Warffum

Stichting Eigendom Dorpshuis Warffum gaat aan de slag met het vernieuwen van het Roakeldaisterrein. Dat gebeurt onder de nieuwe naam ‘Cultuur- en activiteitencentrum Nieuw Roakeldais’. Het centrum is een belangrijke ontmoetingsplaats voor inwoners en verenigingen in het dorp Warffum en daarbuiten De stichting gaat onder andere het gebouw verbouwen en verduurzamen, het oude gymgebouw ombouwen tot een klein theater en een parkeerplaats met pluktuin aanleggen. Naast een eigen bijdrage van de stichting draagt vanuit Nationaal Programma Groningen gemeente Het Hogeland bijna 3 miljoen euro bij. Het wachten is nu op een besluit van de gemeenteraad, daarna is bekend of ze de plannen kunnen uitvoeren.

Locatie voor duurzaam transport voor Groninger binnenstad

Op bedrijventerrein Westpoort in Groningen wordt de Zero Emission Shared Smart Hub (ZESS Hub) ontwikkeld. De ZESS Hub draagt bij aan de plannen voor uitstootvrije stadslogistiek van de gemeente Groningen. Vanuit Westpoort gaat transportbedrijf Nabuurs het vervoeren van (deel)ladingen voor ondernemers combineren en dit vervolgens met duurzame voertuigen in de binnenstad bezorgen. Daarnaast komt Van Kessel Greenpoint met een tank- en laadstation voor onder meer elektriciteit. Verder is er de ambitie om waterstof aan te bieden op deze locatie; hier wordt onderzoek naar gedaan. Bovendien biedt ZESS Hub een oplossing voor ondernemers die vanaf 2025 met uitstootvrij transport de binnenstad moeten bedienen, maar niet (rendabel) kunnen investeren in een duurzaam transportmiddel. Vanuit Nationaal Programma Groningen dragen gemeente Groningen € 500.000 en provincie Groningen 1 miljoen euro bij.

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in Oldambt

Gemeente Oldambt benut € 851.364 aan het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Met dat project gaat de gemeente investeren in een positieve leefomgeving voor jongeren, zodat het gebruik van alcohol, drugs en tabak afneemt en het welbevinden wordt bevorderd. Het geld uit het nationaal programma gaat de gemeente gebruiken voor een proef van vier jaar. Opgroeien in een Kansrijke Omgeving is gebaseerd op een succesvolle aanpak in IJsland, waar het middelengebruik onder jongeren flink is afgenomen. De basis van het project bestaat uit het gezamenlijk creëren van een positieve leefomgeving voor jongeren, waarin ze gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. Die leefomgeving bestaat uit het gezin, vrienden en leeftijdgenoten, school en vrijetijdsbesteding. De gemeente, het onderwijs, de GGD, een welzijnsinstelling en Verslavingszorg Noord-Nederland gaan dit project gezamenlijk uitvoeren, onder begeleiding van het Trimbos Instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.


Lees meer…