Direct naar hoofdinhoud
Kerk Garmerwolde - door Ronny Benjamins

Herbestemming en verduurzaming kerk in Garmerwolde

Het verduurzamen van de kerk in Garmerwolde en een interactieve tentoonstelling als herbestemming van de bijbehorende toren.

In het complex van de kerk, het ontvangstgebouw en de toren wil Stichting Oude Groninger Kerken op een duurzame manier energie opwekken en gebruiken. Het nieuwe ontvangstgebouw wordt optimaal geïsoleerd en duurzaam verwarmd. Samen met de Hanzehogeschool Groningen is een onderzoek gestart of het mogelijk is om ook de kerk en toren het hele jaar van warmte en elektriciteit te voorzien.

Herbestemming van de toren
In de Middeleeuwse toren is een architectonische trap gemaakt waarmee de bezoeker een ontdekkingsreis maakt langs acht belangrijke christelijke en islamitische feesten. Ook is er een ontvangstgebouw gemaakt met een museumwinkel en horeca en is het 13e-eeuwse schip van de kerk gereconstrueerd. 

In de toren worden vier religieuze feesten uit het christendom en de islam uitgelicht. Op een interactieve manier leren kinderen wat de betekenis van zo’n feest is. Bij de Ramadam staat bijvoorbeeld een zenuwspiraal in de vorm van eten en drinken. Bij zo’n zenuwspiraal moet je met een ringetje een metalen buis volgen zonder deze buis te raken. Het vergt veel concentratie en beheersing om de spiraal niet te raken. Het symboliseert het vasten.

Het behoud van de de kerk
Door de herbestemming en verduurzamingen van de kerk en bijbehorende toren in Garmerwolde krijgt de kerk een nieuwe functie en blijft ze voor de toekomst behouden en betekenisvol.

Stichting Oude Groninger Kerken heeft 25 mei 2021 met deze tentoonstelling de Europese prijs voor cultureel erfgoed gewonnen, namelijk de European Heritage Award/ Europa Nostra Award 2021.


Dit project maakt deel uit van het provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema
Jaartal van goedkeuring
2019
Status
Aanvrager
Provincie Groningen
Partners
Stichting Oude Groninger Kerken
Projectbudget
€ 1.685.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 210.000

Meer projecten van het provinciaal programma: