Direct naar hoofdinhoud
Terug naar projectenoverzicht

Herbestemming en verduurzaming kerk in Garmerwolde

Kerk Garmerwolde - door Ronny Benjamins
Projectinformatie

Status:
Afgerond
Aanvrager:
Provincie Groningen
Partners:
Locatie:
Garmerwolde
Bijdrage:
€ 210.000,- excl. btw
Programma:
Provinciaal programma

Door de herbestemming en verduurzamingen van de kerk en bijbehorende toren in Garmerwolde krijgt de kerk een nieuwe functie en blijft ze voor de toekomst behouden en betekenisvol.

De regio is proeftuin voor energietransitie. In het complex van de kerk, het ontvangstgebouw en de toren wil Stichting Oude Groninger Kerken daarom op een duurzame manier energie opwekken en gebruiken. Het nieuwe ontvangstgebouw wordt optimaal geïsoleerd en duurzaam verwarmd. Samen met de Hanzehogeschool Groningen is een onderzoek gestart of het mogelijk is om ook de kerk en toren het hele jaar van warmte en elektriciteit te voorzien.

In de Middeleeuwse toren wordt een architectonische trap gerealiseerd waarmee de bezoeker een ontdekkingsreis maakt langs acht belangrijke christelijke en islamitische feesten. Er wordt een ontvangstgebouw gemaakt met een museumwinkel en horeca, tevens wordt het 13e-eeuwse schip van de kerk gereconstrueerd. 

In de toren worden vier religieuze feesten uit het christendom en de islam uitgelicht. Op een interactieve manier leren kinderen wat de betekenis van zo’n feest is. Bij de Ramadam staat bijvoorbeeld een zenuwspiraal in de vorm van eten en drinken. Bij zo’n zenuwspiraal moet je met een ringetje een metalen buis volgen zonder deze buis te raken. Het vergt veel concentratie en beheersing om de spiraal niet te raken. Het symboliseert het vasten.

Vrijdag 28 februari 2020 was de feestelijke opening en vanaf 29 is de tentoonstelling in de toren elk weekend van 10:00 tot 18:00 open. De entree en een audiotour kosten vijf euro. De Hervormde Kerk, waar de toren bijhoort, is iedere dag open voor publiek.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?