Dit project is een onderdeel van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland. Boeren kunnen nieuwe vormen van landbouw inzetten om hun bedrijf te versterken en gezonde voeding te produceren in een landschap dat rijk is aan insecten, vogels en andere dieren. Dit ondersteunt het doel van de Regiodeal; duurzame landbouw dat bijdraagt aan de economie, topvoedsel produceert en zorgt voor een rijke leefomgeving in Noord-Nederland.

Vier verschillende gebieden

Het Groningse deel van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw concentreert zich op natuurinclusieve akkerbouw in vier verschillende gebieden, namelijk: Noordelijke Kleischil, Oldambt, Veenkoloniën en Westerwolde. Voor deze vier gebieden wordt een kwaliteitsbeeld opgesteld via een interactief proces. De kracht en kwaliteit van de gebieden wordt op deze manier in kaart gebracht. Ze variëren in grondsoort, landschap en wat er geteeld kan worden.

Vijf proeftuinen

De voortdurende verlaging van de prijs van producten schaadt de natuur en uiteindelijk de sector zelf. Daarom worden er vijf regionale proeftuinen opgezet waar maatregelen worden getest die bijdragen aan versterking van de biodiversiteit, verbetering van het economisch rendement van de landbouw en een betere leefomgeving.