Gemeente Midden-Groningen richt zich met dit project op de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente. Inwoners moeten zich weer veilig voelen om mensen aan te spreken of om de politie en de gemeente in te schakelen. Het project duurt 10 jaar en bestaat uit twee fasen.
Gemeente in de wijk
In de eerste fase heeft onderzoek een duidelijk beeld gegeven van de onveiligheid, overlast en criminaliteit in Midden-Groningen. Na dit onderzoek is gekeken naar de wijken die het meest kwetsbaar zijn, dit zijn Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West. Hier wordt gestart met het verbeteren van de veiligheid. Er is een veiligheidsregisseur aangesteld die de wijk kent. Deze persoon loopt veel over straat en gaat met bewoners en ondernemers in gesprek en bekijkt de problemen die er zijn met eigen ogen. Daarnaast legt hij contact met belangrijke instellingen in de wijk, zoals de politie en gemeentelijke diensten.
In de wijk of buurt waar je woont moet je je vooral als kinderen en jeugd veilig kunnen voelen om te kunnen ontplooien en ontwikkelen.
BURGEMEESTER ADRIAAN HOOGENDOORN
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn ziet dit project als een belangrijke randvoorwaarde voor het slagen van andere projecten: “In de wijk of buurt waar je woont moet je je vooral als kinderen en jeugd veilig kunnen voelen om te kunnen ontplooien en ontwikkelen. Met gedegen onderzoek en een intensieve gerichte aanpak kunnen we veel doen om veelvoorkomende criminaliteit effectief in te dammen. Daar willen we fors in investeren.
Tweede fase
In de tweede fase zet de gemeente in op verschillende activiteiten die de veiligheid en leefbaarheid voor langere tijd zullen verbeteren. Verschillende organisaties gaan bijvoorbeeld vaker overleggen over ingewikkelde problemen en komen met handige en realistische oplossingen. In de wijken Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West zijn de eerste overleggen al geweest. Andere voorbeelden in de wijkaanpak zijn een campagne waardoor bewoners bewust worden van veiligheid, een stratenaanpak, een project genaamd straatetiquette en wijkschouwen.
Toekomst
Van de ervaringen die zijn opgedaan in de wijken wil de gemeente leren. Deze ervaringen gebruikt de gemeente vervolgens om ook in andere wijken problemen aan te pakken.