Direct naar hoofdinhoud
Terug naar projectenoverzicht

Gebiedsontwikkeling Delfzijl Centrum Zuidoost – Molenberg

Theater De Molenberger vanaf de entree gefotografeerd, De Molenberg is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Delfzijl Centrum Zuidoost.
Projectinformatie

Aanvrager:
Gemeente Delfzijl
Partners:
De Hoven
, Lentis
, Zonnehuisgroep
, Theater de Molenberg
, IVAK
, Bibliotheek
Locatie:
Delfzijl
Bijdrage:
€ 10.500.000,- excl. btw
Programma:
Lokaal programma
Thema's:

De gemeente Delfzijl wil zich met het project ‘Gebiedsontwikkeling Delfzijl Centrum Zuidoost’ een gebied creëren waar mensen graag zijn, met een fijne woonomgeving, meer groen, veiligheid en een aantrekkelijk winkelgebied. Het project bestaat uit verschillende fases, het project ‘Wonen met een Plus‘ is ook een onderdeel van de gebiedsontwikkeling.

Samen met inwoners en ondernemers heeft de gemeente een plan van aanpak gemaakt voor Theater De Molenberg. Het theater is behoorlijk verouderd. Een nieuw, cultureel gebouw biedt kansen voor de gemeente én de regio. Door de sloop- en herbouw van het Theater De Molenberg, komt een nieuw complex met verschillende cultuurinstellingen: het theater, de bibliotheek en het IVAK (de culturele netwerkorganisatie van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum). Naast cultuur, biedt het theater ook kansen voor de horeca.

Bij het uitwerken van de verschillende plannen blijven we natuurlijk nauw samenwerken met de inwoners. Het wordt immers hun gebouw.

DICK JANSSEN, PROGRAMMAMANAGER GEBIEDSONTWIKKELING DELFZIJL CENTRUM ZUIDOOST

De ingreep in het hart van Centrum Zuidoost heeft effect op de hele omgeving. Daarom is de gemeente samen met de inwoners aan de gang gegaan met de gebiedsagenda. Het draagvlak voor een nieuw cultureel centrum en een andere aankleding van de directe omgeving is groot. Het geeft het centrum weer een hart en zorgt voor reuring.

Voor een klein theater trekt De Molenberg grote namen en biedt het een heel divers programma. Dit moet behouden blijven, maar de gemeente wil ook meer bieden. In het nieuwe gebouw komen daarom onder andere extra stoelen in de kleine zaal, zodat er ook in het weekend films gedraaid kunnen worden. En er zijn mooie verbindingen mogelijk door het aanbod van de bibliotheek en het IVAK.

Na Delfsail (zomer 2021) start de sloop van het theatergebouw, pas daarna kan begonnen worden aan de nieuwbouw.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?