Direct naar hoofdinhoud
Blauwe waterstofbus van Qbuzz die richting Delfzijl rijdt.

Waterstofbussen en waterstof OV Hub

Het investeren in een waterstofbussen en een waterstof OV Hub om het tanken van waterstof in de provincie makkelijker te maken.

Vanaf 2030 moeten bussen in het openbaar vervoer CO2-neutraal zijn en dus geen schadelijke stoffen meer uitstoten. Vanuit een eerdere pilot rijden er al twee waterstofbussen in de provincie. De regio wil dit aantal met 20 verhogen. Om ook het tanken en het produceren van waterstof te vergemakkelijken moet er geïnvesteerd worden in een waterstof OV Hub. Deze waterstofhub moet in de toekomst ook gebruikt kunnen worden door particuliere autobezitters.

Investeren in bussen en grond voor de installaties
Voor de realisering is naast de aanschaf van 20 waterstofbussen ook de aankoop van grond en de het maken van de benodigde installaties voor de productie van waterstofgas nodig. Door zelf te investering in de waterstofhub ben je verzekerd van goedkope productie en levering van waterstof en ben je niet afhankelijk van een derde partij.


Dit project maakt deel uit van het provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema
Jaartal van goedkeuring
2018
Aanvrager
Provincie Groningen
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 4.000.000

Meer projecten van het provinciaal programma: