Direct naar hoofdinhoud
Afbeelding van De Graanrepubliek gevestigd in de Oude Remise in Bad Nieuweschans

De Graanrepubliek

Het produceren van ambachtelijk voedsel gemaakt van Gronings graan. Dat gebeurt in een voormalige stoomlocomotievenloods; de Oude Remise.

Gemeente Oldambt heeft een rijke historie als Graanrepubliek met een uitgestrekt landschap, het waddenkustgebied van de Dollard, de imposante herenboerderijen, de kenmerkende linten als dorpen en het monument De Toekomst in Scheemda als icoon en uithangbord. Bad Nieuweschans vormt met haar grote toeristische trekkers Thermen Bad Nieuweschans, de Oude Remise en de Graansilo een belangrijke toegangspoort tot de Graanrepubliek.

Nieuwe bedrijven en ervaringscentrum
Dit project gaat over het produceren van ambachtelijk voedsel gemaakt van Gronings graan. Dat gebeurt in de Oude Remise, een voormalige stoomlocomotievenloods in Bad Nieuweschans. Op deze plek wordt onder andere brood, muesli, pasta, bier en jenever gemaakt. Met een bijdrage vanuit het nationaal programma helpt Oldambt de vereniging achter het project om het pand geschikt te maken voor de vestiging van nieuwe bedrijven en een ervaringscentrum in te richten voor bezoekers en toeristen. In dit ervaringscentrum kunnen bezoekers kennis maken met ambachtelijke productieprocessen en producten komen proeven. Ook wordt het verhaal van de Graanrepubliek verteld in beeld en geluid.


Dit project maakt deel uit van het lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema's
Jaartal van goedkeuring
2021
Aanvrager
Gemeente Oldambt
Partners
Familiedistilleerderij Hooghoudt B.V., Rabobank, NOM, Nationaal Restauratiefonds, Noorderpoort, Stenden University, Gebiedscoöperatie Zuid-Oost Groningen
Projectbudget
€ 2.307.965
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 842.400

Meer projecten van het lokaal programma: