steenfabriek Rusthoven

Herbestemming steenfabriek Rusthoven

Het vertellen van het verhaal van de steenindustrie door de vervallen steenfabriek in Rusthoven weer toegankelijk te maken voor gebruik.

In Wirdum aan het Damsterdiep staat een ruïne van de voormalige steenfabriek Rusthoven. Deze steenfabriek is een uniek overblijfsel van de ooit bloeiende baksteenindustrie in Groningen. Voornamelijk in de negentiende eeuw was er een grote vraag naar de rode Groninger bakstenen, maar toen de markt vanaf de jaren 60 verslechterde verdwenen steenfabrieken uit Groningen. Steenfabriek Rusthoven is de enige overgebleven steenfabriek met een ringoven in Groningen. Samen met de borg Rusthoven en het landgoed Ekenstein vormt de steenfabriek een prachtig stukje Gronings cultuurhistorisch erfgoed.

Het verhaal van de steenindustrie

Het Groninger Landschap heeft het vervallen complex weer toegankelijk gemaakt voor gebruik. Cultureelhistorische elementen, zoals de ringoven, zijn behouden gebleven. De ringoven is herstelt en ingericht als verblijfsplaats voor vleermuizen. Groninger Landschap vertelt het verhaal van de steenindustrie door wandelroutes aan te leggen, langs de overblijfselen van de steenfabriek.


Dit project maakt deel uit van lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Status
Aanvrager
Gemeente Eemsdelta
Bijdrage aan ambities
Partners
Groninger Landschap
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 150.000