Tocamaheerd is een monumentale boerderij tegenover de Menkemaborg in Uithuizen. Het gebouw is een rijksmonument en straalt de rijkdom uit van de Noord-Groningse boeren in de 19e en begin 20e eeuw. Een typisch Groningse plek die een nieuwe bestemming verdient.

Cultuur- en natuurbeleving

Stichting Tocamaheerd gaat Tocamaheerd en omliggend groen herbestemmen tot een publieke plek voor cultuur- en natuurbeleving. Met als insteek om het gebied aantrekkelijker te maken voor toeristen. De stichting gaat dit doen door onder andere een kinderspeeltuin aan te leggen, een landschapspark en een beeldentuin in te richten, en door van Huize Tocama een hotel te maken met daghoreca.

Opleidingscentrum

Tocamaheerd wordt daarnaast een educatief praktijkopleidingscentrum. Jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier de kans om beroepsopleidingen te volgen en praktijkervaring op te doen. Tijdens de bouw gaat het om leerlingen die scholing volgen in restauratie. Na de bouw is er de mogelijkheid om praktijk- en werkervaring op te doen in de kwekerij, de kas, het hotel en in de horeca.

Met het project ‘Herontwikkeling Tocamaheerd’ wordt de boerderij niet alleen behouden als cultureel erfgoed, maar krijgt het ook een herbestemming. Tocamaheerd wordt een openbaar toegankelijke plaats waar je kunt beleven en leren.