Met dit project wil de gemeente een impuls geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Dit gaan ze doen met Kunstcentrum De Ploeg in de oude monumentale RK St-Jozefschool (uit 1883) in het dorp Wehe-Den Hoorn. In het kunstcentrum komen werken van de Groninger Ploegkunstenaars centraal te staan.

Restauratie van de oude monumentale Sint Jozefschool

De St Jozefschool is sinds 1989 in privébezit en raakte daarna ernstig in verval. Er is overeenstemming met de eigenaar van het pand over aankoop, hiervoor al de voormalige gemeente De Marne al geld gereserveerd. Door een zorgvuldige restauratie van het pand wordt het pand geschikt gemaakt als Kunstcentrum waarin het leven en werk van de Groninger expressionistische Ploegkunstenaars uit de periode 1918 – 1930 centraal zal staan. Het Groninger Museum beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een schromelijk tekort aan expositieruimte en het nieuwe kunstcentrum in Wehe–Den Hoorn kan hier een invulling aan gaan geven. Naast exposities kan het Kunstcentrum voor andere activiteiten zoals het promoten en verzorgen van ploegkunst- en landschapsroutes, een filmzaal en het inrichten van een werkplaats voor het verzorgen van cursussen en workshops.


In januari 2022 gingen we ‘On Tour’ in gemeente Het Hogeland. We bezochten het toekomstige Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn