Sfeerbeeld van verfgerei, zoals kwasten en verf, op een doek.

Kunstcentrum De Ploeg

Het toeristisch aantrekkelijker maken van Het Hogeland door een kunstencentrum te maken waar werken van de Groninger Ploegkunstenaars centraal staan.

Met dit project wil de gemeente een impuls geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Dit gaan ze doen met Kunstcentrum De Ploeg in de oude monumentale RK St-Jozefschool (uit 1883) in het dorp Wehe-Den Hoorn. In het kunstcentrum komen werken van de Groninger Ploegkunstenaars centraal te staan.

Restauratie van de oude monumentale Sint Jozefschool

De St. Jozefschool is sinds 1989 in privébezit en raakte daarna ernstig in verval. Er is overeenstemming met de eigenaar van het pand over aankoop, hiervoor is bij de voormalige gemeente De Marne al geld gereserveerd. Door een zorgvuldige restauratie van het pand, ligt er een basis om het pand verder geschikt te maken als kunstcentrum, waar het leven en werk van de Groninger expressionistische Ploegkunstenaars uit de periode 1918 – 1930 centraal zal staan. Het Groninger Museum beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een schromelijk tekort aan expositieruimte en het nieuwe kunstcentrum in Wehe-Den Hoorn kan hier een invulling aan gaan geven. Naast exposities kan het kunstcentrum voor andere activiteiten zorgen. Zoals het promoten en verzorgen van ploegkunst- en landschapsroutes, een filmzaal en het inrichten van een werkplaats voor het verzorgen van cursussen en workshops.


In januari 2022 gingen we ‘On Tour’ in gemeente Het Hogeland. We bezochten het toekomstige Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn.


Contactpersoon project
Dit project maakt deel uit van lokaal programma:

De gemeenten in het aardbevingsgebied zijn samen met hun inwoners aan de slag gegaan om invulling te geven aan een lokaal programma dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Gemeente Het Hogeland
Bijdrage aan ambities
Partners
Kunstcentrum De Ploeg
Projectbudget
€ 4.300.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 3.136.500