Wereldwinkel ‘Veur Elkenain’ in Loppersum is een plek voor iedereen en méér dan alleen een winkel waar fairtrade producten worden verkocht. Het is een ontmoetingsplek voor de inwoners van Loppersum waar tal van activiteiten worden georganiseerd, zoals workshops, proeverijen en presentaties. Het is een plek waar vrijwilligers zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen en doorgroeien naar betaald werk. Waar studenten kunnen stagelopen, projecten kunnen uitvoeren en waar basisschoolkinderen leren over Fair Trade. Veel bezoekers en vrijwilligers komen uit omliggende dorpen als Garrelsweer, Wirdum, Zeerijp, maar ook uit Middelstum, en zelfs Bierum. In het project Centrumplan Loppersum, van gemeente Eemsdelta, is dan ook een prominente rol weggelegd voor de wereldwinkel.

Locatie in winkelgebied

Omdat de staat van het huidige pand aan de Nieuwstraat onvoldoende en niet duurzaam is, gaat de wereldwinkel verhuizen. Ook omdat de locatie van de winkel steeds minder gunstig werd; het winkelgebied in Loppersum verplaatste zich namelijk naar de Hogestraat en het Zigtermanplein en dat heeft een negatieve invloed op de omzet van de wereldwinkel.

Met een nieuwe plek aan de Hogestraat wil Wereldwinkel ‘Veur Elkenain’ haar maatschappelijke, educatieve en economische rol en functies uitbreiden. Het pand is inmiddels aangekocht, maar er zijn investeringen nodig om de wereldwinkel toekomstbestendig en multifunctioneel te kunnen maken.