Canadian Trail Noord-Nederland

Groningen aansluiten aan een historische wandelroute die de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog betekenis geeft.

De Canadese inzet in 1944 en 1945 is met veel herdenkingen in Nederland verbonden. In de provincie Groningen hebben de Canadese troepen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog veel moeten leveren voor de bevrijding. Stichting Liberation Route Europe en vele partners zien het als hun verantwoordelijkheid om de herinneringen aan de bevrijdingsperiode door te geven. Het is hun missie om de fysieke overblijfselen te bewaren en deze deels toegankelijker te maken, zodat de bewogen geschiedenis beleefbaar blijft voor toekomstige generaties.

Wandelmonument

Het belangrijk dat de provincie wordt aangesloten op de internationale hiking trail: Liberation Route Europe. Dit internationale lange-afstandswandelpad van Londen naar Berlijn wordt een uniek, duurzaam en internationaal monument. Het volgt de opmars van de westerse geallieerden in 1944 en 1945 langs een route van 3.000 kilometer.

Grenzen verbinden

De Liberation Route Europe is nu feitelijk nog geen route maar een verzameling van plekken en verhalen. Door hier fysieke paden aan te koppelen wordt een lange-afstandswandelroute realiteit. Deze route zal dan lopen vanuit Zuid-Engeland, Normandië, België en dan via Noord-Nederland naar Berlijn. Met het vieren van 75 jaar vrijheid in 2020 is nu het perfecte moment om overal de Hiking Trail Liberation Route Europe te realiseren, zodat er in 2025 (wanneer we 80 jaar vrijheid vieren) overal bijzondere herdenkingsplechtigheden langs de opmarsroute plaatsvinden.

Dit project is er om verhalen en plekken rond de Canadese bevrijding fysiek met elkaar te verbinden en in samenhang zichtbaar maken. De route vormt een letterlijke verbinding van musea, monumenten en verhalen en geeft ze een duurzaam karakter.


Contactpersoon Nationaal Programma Groningen
Dit project maakt deel uit van programma bewonersinitiatieven:

Het programma bewonersinitiatieven is er voor inwoners van de provincie Groningen die een goed idee of initiatief hebben, dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen. Er zijn twee loketten, namelijk Loket Leefbaarheid en het Impulsloket, waar je financiële ondersteuning voor bewonersinitiatieven kunt krijgen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Stichting Liberation Route Europe
Partners
Routebureau Groningen
Projectbudget
€ 126.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 25.000