DelfSail is een groots maritiem evenement waarbij een vloot prachtige Tallships en hun bemanningen van over de hele wereld Delfzijl bezoeken en vele andere historische schepen te zien zijn. Het evenement speelt zich af in de handelshaven van Delfzijl: een plek waar al eeuwen bedrijvigheid plaatsvindt en die ook nu nog van groot belang is voor Delfzijl.

Maritieme ontdekkingstocht

Stichting DelfSail wil dit evenement aangrijpen om basisschooljeugd door middel van een jaarlijks terugkerend programma op maritieme ontdekkingstocht te laten gaan in hun eigen omgeving. De organisatie betrekt kinderen en jongeren niet alleen bij DelfSail, maar maakt ze ook warm voor het maritieme als een karakteristiek aspect van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Het programma heeft aandacht voor zowel verleden, heden als toekomst, en sluit aan op verschillende kerndoelen van het onderwijs: wereldoriëntatie, historie, cultuur en techniek.

DelfSail ontwikkelt samen met IVAK, Bibliotheek, MuzeeAquarium en Cultuurmakers & co een scholenprogramma dat ook na DelfSail 2024 aan scholen wordt aangeboden. Dit project bestaat uit:

  • een programma van activiteiten (excursies, gastlessen, kunst- en techniekopdrachten);
  • lesmateriaal met verhalen, informatieve teksten, illustraties, foto’s, vragen en opdrachten, weetjes, linkjes et cetera;
  • een begeleidend schrijven voor leerkrachten;
  • pagina’s in een huis-aan-huis-blad (’scheepsjournaal’) voor en door basisschoolleerlingen;
  • leskisten met maritieme voorwerpen en bijbehorende verhalen.

Kunstenaars, gastdocenten en verenigingen ontwikkelen ideeën voor workshops en maken lesbrieven en/of materialenkisten bij de opdrachten.