Ecodorp Land van Aine

Van verwaarloosd industrieterrein tot zelfvoorzienend Ecodorp.

Op een voormalig industrieterrein in Ter Apel werken negen enthousiaste bewoners sinds 2018 aan de ontwikkeling van hun eigen Ecodorp Land van Aine. Waar eerst nog een verwaarloosd industrieterrein achterbleef met een hoop zand, kijk je nu naar een geheel dorp met ecowoningen, moesstuinen en andere voorzieningen. Het Ecodorp is een plek waar geen sprake is van materialisme en waar de bewoners samenleven en zelfvoorzienend zijn. Een eigen gemeenschap die tegenover de Westerse manier van leven staat. De belangstelling voor een samenleving, waarbij er harmonie is tussen mens en natuur, is snelgroeiend. Het aantal ecologische initiatieven neemt toe en er ontwikkelt zich een nieuwe manier van leven, wonen en werken.

Ecologisch en zelfvoorzienend

Op het terrein is alles ecologisch en zelfvoorzienend. De bewoners, jong en oud, werken met duurzame materialen die ze ontvangen van bedrijven of lokale kringlopen. Door het verbouwen van voedsel, het aanleggen van duurzame waterzuiveringssystemen en het bouwen van ecowoningen voorzien de bewoners hun eigen onderhoud.

Meewerken en leren

De bewoners van het Ecodorp Land van Aine sluiten zich niet af van de samenleving. In tegendeel, iedereen is welkom om mee te werken op het terrein. Zo is er elke vrijdag van de maand de mogelijkheid om vrijwillig mee te helpen aan de ontwikkeling van het Ecodorp. Daarnaast geven de bewoners regelmatig workshops over zelfvoorzienend wonen en leven.

De visie van het Ecodorp is om uit te groeien naar een gemeenschap van 50 tot 100 bewoners van alle leeftijden. De naam van de gemeenschap wordt Ecodorp Noordeland. In het dorp zijn verschillende gemeenschappelijke voorzieningen om samen te zijn, samen te leven en samen te doen.

Evenementen

Met deze andere manier van leven wil het Ecodorp het ecotoerisme in de regio stimuleren. De voormalige aardappelzetmeelfabriek op het terrein wordt omgebouwd tot een evenementenruimte voor verschillende activiteiten in de thema’s circulariteit en duurzaamheid.


Meer informatie
Dit project maakt deel uit van programma bewonersinitiatieven:

Het programma bewonersinitiatieven is er voor inwoners van de provincie Groningen die een goed idee of initiatief hebben, dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen. Er zijn twee loketten, namelijk Loket Leefbaarheid en het Impulsloket, waar je financiële ondersteuning voor bewonersinitiatieven kunt krijgen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Coöperatieve Vereniging Ecodorp Land van Aine U.A.
Bijdrage aan ambities
Projectbudget
€ 125.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 125.000