Direct naar hoofdinhoud
Terug naar projectenoverzicht

Ligplaats aan het Schildmeer

Decoratieve afbeelding van een zonsondergang vanaf een steiger
Projectinformatie

Status:
In uitvoering
Aanvrager:
Stichting belangenbehartiging Scoutinggroep Fivelgroep Eemsmond
Locatie:
Steendam
Bijdrage:
€ 43.500,-
Programma:
Programma bewonersinitiatieven

Scouting Fivelgroep Delfzijl bestaat sinds 1910 en is daarmee één van de oudste scoutingverenigingen van Nederland. Binnen de vereniging zijn iedere week ongeveer tweehonderd jeugdleden en vrijwilligers actief. Binnen de Fivelgroep is ruimte voor landscouts en waterscouts. De waterscouts beginnen als dolfijnen vanaf een leeftijd van zeven jaar. Met de aankoop van grond en water aan het schildmeer kan een stijger met toiletgebouw gebouwd worden, zodat de waterscouts een vast ligplaats hebben aan het Schildmeer.

Zonder vaste ligplaats is het onduidelijk of de waterscouts nog wel kunnen voortbestaan. Vanuit die ligplaats kunnen de waterscouts iedere week vanaf het voorjaar tot in de herfst varen en actief zijn op het Schildmeer. Ze leren hier spelenderwijs zelfstandig te worden in alle opzichten: het zeilen zelf, maar ook respect voor elkaar te tonen en anderen te helpen hierin. Tevens kunnen landscouts en mensen buiten de vereniging naar deze locatie toekomen, om hun spel- een leeraanbod uit te breiden met een opkomst op het water. Door de vaste ligplaats te kopen kan het sanitair en de elektriciteit duurzaam geregeld worden waardoor de kosten zo laag mogelijk blijven. Daardoor wordt gezorgd voor een duurzame toekomst voor de waterscouting in noord-, oost- en midden Groningen.

Een stabiele toekomst voor de waterscouts draagt ook bij aan de levendigheid op het Schildmeer en in Steendam. Door meer levendigheid op en rondom het meer is het aantrekkelijk voor andere bedrijven om zich hier te vestigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bootverhuur, campings en horeca.


Dit project heeft een bijdrage ontvangen vanuit het Impulsloket, onderdeel van het programma bewonersinitiatieven.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?