De geschiedenis van de Kanaalstreek en het aangrenzende deel van Westerwolde blijvend onder de aandacht brengen. Dit is in het kort de doelstelling van het Streekhistorisch Centrum (SHC). Nu nog huist het SHC in Huize ter Marse in Stadskanaal, maar die plek voldoet niet langer – te klein en te ver buiten het centrum.

Het SHC gaat daarom verhuizen, en wel naar de bibliotheek in Stadskanaal. De bibliotheek is gevestigd in het Kofschip: een ruim, modern gebouw in het centrum van de stad. Op deze centraal gelegen en laagdrempelige locatie wordt het verhaal van de streek opnieuw verteld, het documentatiecentrum beter toegankelijk gemaakt en de collectie van het SHC beter bewaard.

Het Streekhistorisch Centrum en de bibliotheek gaan intensief samenwerken. Ze bieden inwoners en bezoekers van Stadskanaal een totaalpakket aan informatie, educatie, ontspanning en vooral verrijking. Hiermee creëren ze een inspirerende en levendige plek voor ontmoeten, leren en ontdekken. Een bruisende plek waar iedereen altijd welkom is.