Direct naar hoofdinhoud
Decoratieve afbeelding van het waterstoftankstation van Qbuzz aan de Peizerweg

OV-bus en taxibus op waterstof

Het in gang zetten van een versnelling van uitstootvrije mobiliteit door het ombouwen van een achtpersoons OV-bus en taxibus naar zero emissie voertuigen.

Het OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz gaan over op bussen op groene waterstof. Er zijn een paar redenen om de achtpersoons OV-bus en taxibus om te bouwen naar uitstootvrije voertuigen. De Qliners die in Groningen en Drenthe rijden, zijn niet gemakkelijk om te zetten zijn naar uitstootvrij en zijn daarom ook nog niet leverbaar vanuit de fabrikanten (de Original Equipment Manufacturers). Naar verwachting zullen pas vanaf 2025 geschikte voertuigen fabrieksklaar te leveren zijn. De provincie wil al eerder praktijkervaring opdoen met de inzet van dit soort uitstootvrije-voertuigen. Deze ervaring kunnen ze gebruiken in het verder verduurzamen van het openbaar vervoer.

Het doel van het ombouwen van het achtpersoons OV-voertuig is niet alleen het laten rijden van deze ene bus, maar het in gang zetten van een versnelling van uitstootvrije mobiliteit. De ontwikkeling van deze achtpersoons OV-bus op waterstof maakt het mogelijk dat ook het publiek vervoer (zoals taxibusjes) de transitie naar uitstofvrij maakt.


Dit project maakt deel uit van het provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema
Jaartal van goedkeuring
2021
Aanvrager
Provincie Groningen
Partners
Qbuzz, OV-bureau Groningen Drenthe, Urban Mobility Systems (UMS), Wensink
Projectbudget
€ 468.487
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 234.244
Projectnieuws

Meer projecten van het provinciaal programma: