Sfeerbeeld van oudere mensen die foto's van vroeger bekijken.

Zorg Nabij

Het bieden van passende voorzieningen om gezondheidsproblemen bij inwoners van het aardbevingsgebied te voorkomen.

Zorg Nabij is een project gericht op preventie van gezondheidsproblemen. Vanuit vier gemeenten starten projecten met hetzelfde thema, namelijk positieve gezondheid. Het project in Midden-Groningen en Loppersum is gericht op mengvormen van informele en formele steun en hulp. In Delfzijl op informele zorg en in Appingedam gericht op ontzorgen en verhuisstress.

Bespreekbaar maken

Het project richt zich op inwoners van het aardbevingsgebied en het terugdringen van psychosociale problemen. Deze problemen gaan vaak gepaard met stress, angstklachten, somberheid, lichamelijke klachten, zingevingsvragen en eenzaamheid. Met passende voorzieningen kunnen veel klachten worden opgevangen en kan een verhoogd beroep op de gezondheidszorg worden voorkomen. Zorg Nabij richt zich samen met inwoners op de draad weer oppakken en het aanwakkeren van het vlammetje in mensen. Dit gebeurt door aan te sluiten op wat mensen zelf graag willen, mensen weer te verbinden met hun eigen talenten en de mogelijkheid geven om samen te werken aan perspectief. Ook worden kinderen ondersteund door het bespreekbaar te maken van hun zorgen. Verhuizen wordt bijvoorbeeld ook besproken, ondersteund en vergemakkelijkt.

Mijn Thuis Mijn Verhaal

Het cultuurproject Mijn Thuis Mijn Verhaal is onderdeel van het programma Zorg Nabij dat wordt uitgevoerd in de hele provincie Groningen. Het is een creatief project om kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied te helpen hun verhalen en emoties rond de aardbevingen te vertellen en te uiten.


Contactpersoon project
Dit project maakt deel uit van provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Status
Aanvrager
Provincie Groningen
Bijdrage aan ambities
Partners
Gemeente Midden-Groningen, Gemeente Eemsdelta, Aletta Jacobs School of Health, Sociaal Planbureau Groningen, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), GGD
Projectbudget
€ 2.326.000
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 1.271.740