Groene waterstof op weg in Groningen

Het opdoen van ervaring met voertuigen die rijden op groene waterstof

In het project ‘Groene waterstof op weg in Groningen’ doen elf bedrijven in de provincie Groningen ervaring op met achttien verschillende voertuigen die rijden op groene waterstof. Daarmee dragen zij bij aan ruim 500.000 kilogram CO2-reductie per jaar in de regio. Ook mooi: deze voertuigen stoten geen stikstofmonoxiden en fijnstof uit en zijn geluidsarm. De eerste voertuigen gingen begin 2023 de weg op.

Werkgelegenheid

De voertuigen, variërend van een bestelwagen tot een vijftig-tons truck, zijn omgebouwd door Holthausen Clean Technology in Hoogezand. Met de ervaringen uit dit project wil dit bedrijf verder groeien als ontwikkelaar en producent van voertuigen op waterstof. En daarmee creëren ze werkgelegenheid: ‘dit project biedt tachtig tot honderd manjaar werk en leidt tot 36 nieuwe arbeidsplaatsen bij de onderneming in Hoogezand en toeleveranciers in de regio’.

Holthausen Clean Technology wil met dit project de waterstofeconomie in Groningen versnellen, meer arbeidsplaatsen creëren én bijdragen aan een schoner klimaat.


Contactpersoon project
Dit project maakt deel uit van provinciaal programma:

Het provinciaal programma draagt bij aan projecten die vaak gemeentegrens overstijgend zijn, maatschappelijke thema’s waar vaak een provinciale aanpak voor nodig is.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Aanvrager
Provincie Groningen
Bijdrage aan ambities
Partners
Holthausen Energy Points, Mission Zero leasing, Hyzon Motors Europe, Noorderpoort College, Alfa College, EnTranCe
Projectbudget
€ 8.444.444
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 3.800.000