Direct naar hoofdinhoud
De drijfveer achter Tuinderij Het Groeipunt, Esther Kuiper, zit gehurkt naast een kratje met groenten.

Tuinderij het Groeipunt

Een kleinschalig landbouwinitiatief waar abonnees wekelijks vers geoogste groente afhalen en waar workshops en rondleidingen plaatsvinden.

Tuinderij het Groeipunt is een kleinschalig landbouwinitiatief in Kiel-Windeweer. Op de tuinderij wordt op een natuurinclusieve teeltwijze lokaal groente geproduceerd. Op een halve hectare grond worden groenten en bloemen geteeld. Omwonende kunnen een jaarabonnement afsluiten en wekelijks een vers geoogst groentepakket afhalen op de tuin. Het jaarabonnement loopt van eind april tot eind november en bevat per keer vijf verschillende seizoensgebonden groenten. Per jaar is er ruimte voor 80 abonnementhouders. De bloementuin is een broedplaats voor insecten die zowel voor bestuiving als voor natuurlijke ziekte- en plaagbestrijding kunnen zorgen. Daarbij kunnen de dorpsbewoners twee dagen per week langskomen om zelf een bloemenboeket te plukken. Naast de groenten en bloemen worden er ook kippen gehouden die zorgen voor een natuurlijke bemesting, het opruimen van de gewasresten en het eieren voor de losse verkoop.

Educatie en workshops
In de toekomst zal er op de tuin ook ruimte zijn voor educatie en workshops. Denk aan rondleidingen op de tuin om mensen bewuster te maken van kleinschalige lokale landbouw en de herkomst van ons voedsel. Of een workshop zaaien en stekken, zodat mensen dit thuis zelf kunnen doen. Op deze manier wordt er een alternatief geboden voor planten uit tuincentra, waar de planten vaak in verwarmde en verlichte kassen worden opgekweekt waarna ze een groot aantal kilometers moeten reizen om op hun uiteindelijke bestemming aan te komen. Ook ligt een samenwerking met scholen en kinderdagverblijven in de planning.

De tuinderij gaat samenwerken met vrijwilligers. Dit kunnen gepensioneerden zijn die een tijdsinvulling zoeken of bijvoorbeeld mensen met burn-out-klachten. Letterlijk terug met de handen in de aarde heeft op velen een rustgevende werking.


Dit project maakt deel uit van het programma bewonersinitiatieven:

Het programma bewonersinitiatieven is er voor inwoners van de provincie Groningen die een goed idee of initiatief hebben, dat bijdraagt aan de toekomst van Groningen. Er zijn twee loketten, namelijk Loket Leefbaarheid en het Impulsloket, waar je financiële ondersteuning voor bewonersinitiatieven kunt krijgen.

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Thema's
Jaartal van goedkeuring
2020
Aanvrager
Tuinderij het Groeipunt
Projectbudget
€ 29.750
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 14.875