Sfeerbeeld van twee mannen die achter hun computer zitten en op papier iets samen bespreken.

Bestuurlijke tafel Groningen bovengronds

Minister Wiebes en bestuurders in de regio hebben vanaf begin 2018 intensief overleg gehad over de problemen die ontstaan zijn door gaswinning en mogelijke oplossingen en strategieën. Deze overleggen werden de Bestuurlijke tafels genoemd. Een deel van de kosten zijn in 2018 uit het budget van Nationaal Programma Groningen betaald. Verschillende experts zijn bij elkaar…

Minister Wiebes en bestuurders in de regio hebben vanaf begin 2018 intensief overleg gehad over de problemen die ontstaan zijn door gaswinning en mogelijke oplossingen en strategieën. Deze overleggen werden de Bestuurlijke tafels genoemd. Een deel van de kosten zijn in 2018 uit het budget van Nationaal Programma Groningen betaald. Verschillende experts zijn bij elkaar om tafel gebracht voor de onderwerpen schade, versterken, toekomstvisie (nu Nationaal Programma Groningen) en de rol van het bestuur. Daarnaast zijn er ook kosten gemaakt voor het inhuren van externe specialisten, zaalhuur en catering. Er is een financiële bijdrage geleverd aan de betrokken maatschappelijke organisaties, deze bijdrage is via de Nationaal Coördinator Groningen verrekend.

De expertteams zijn met ideeën gekomen die een bijdrage hebben geleverd aan de ingewikkelde aanpak voor de problemen van het gaswinningsdossier. Eén van de afspraken heeft geleid tot de uitwerking van Nationaal Programma Groningen. De kosten van de Bestuurlijke tafels worden gerekend onder de projecten die te maken hebben met versterking, omdat de overleggen deels met versterking te maken hadden.


In 2018 is afgesproken om voor vier projecten, die een relatie met versterking hebben, vanuit Nationaal Programma Groningen geld beschikbaar te stellen. In totaal gaat het om 75 miljoen euro. Dit was nog voor de start van Nationaal Programma Groningen. Hierbij gaat het om een uitzondering, omdat geld van Nationaal Programma Groningen niet bedoeld is voor schadeherstel of versterking, hier zijn andere budgetten en organisaties voor.


Dit project maakt deel uit van overig:

Zelf ook een goed idee voor de toekomst van Groningen?

Projectdetails

Status
Onderwerp
Aanvrager
Overig
Bijdrage Nationaal Programma Groningen
€ 1.099.627