Succesverhaal op de Fondsendag

“Het nieuwe Dorpshuis Zeerijp betekent veel voor de inwoners”

Het was niet één, niet twee, maar drie dagen feest in Zeerijp eind september 2023! Reden: de opening van het vernieuwde Dorpshuis Zeerijp. Bestuurslid Berthe te Velde: “Als ik nu naar binnen loop, denk ik: jeetje, dat dit kan in zo’n klein dorp.”

Gaan we dit oude pand pimpen of kijken we of er mogelijkheden zijn voor een nieuw gebouw? Die vraag stelde het bestuur van Dorpshuis Zeerijp zich in 2017, na het versterkingsadvies dat het dorpshuis kreeg. Berthe te Velde, bestuurslid van het Dorpshuis: “Het bleek dat er heel veel versterkt moest worden. Daarbij, het pand was ook niet energieneutraal, we hadden hoge stookkosten. Eigenlijk was al snel duidelijk dat nieuwbouw de beste optie was. We organiseerden toen een dorpsbijeenkomst, waarbij groepjes bewoners nadachten over welke functies het nieuwe gebouw zou kunnen krijgen. Wat moest er allemaal mogelijk zijn? Ideeën waren er genoeg. Denk aan een plek waar ouderen konden koffiedrinken, flexibele werkplekken voor zzp’ers en ruimte voor verenigingen en sportclubs.”

Je merkte dat mensen dat gezamenlijke hadden gemist. Het is echt een boost geweest voor allerlei activiteiten.

Overweldigend

De ideeën voor het dorpshuis werden plannen en die plannen werden werkelijkheid. Paar stappen vooruit in de tijd: op 23 september 2023 was de opening van het nieuwe Dorpshuis Zeerijp. En wat voor één! Berthe: “Het enthousiasme van de inwoners was zo leuk. Toen bekend was dat we ernaar streefden om eind september te openen, vormde zich spontaan een feestcommissie van bewoners. Zij organiseerden een driedaags feest rondom de opening, van donderdag tot en met zaterdag. De belangstelling was overweldigend. Je merkte dat mensen dat gezamenlijke hadden gemist. Het is echt een boost geweest voor allerlei activiteiten.”

Van sport tot muziek

Inmiddels is er genoeg te doen in het multifunctionele pand, zowel voor jong en oud. Van badminton en basketbal tot rommelmarkten en dorpsvergaderingen. “Het kaarten en sjoelen is ook weer opgepakt. En de voetbal maakt bijvoorbeeld gebruik van de kleedkamers. Ook oefent het popkoor hier, is er een tweewekelijkse koffieochtend voor ouderen, zijn er kroegavonden, is er een muziekcafé en snackbar en kun je er terecht als je een receptie geeft op je trouwdag. Ook met dank aan de pachters. Zij staan overal voor open en organiseren veel. Het mooie is dat er heel veel mensen komen. Niet alleen uit het dorp, ook van buitenaf. Het overtreft onze verwachtingen.”

De opening van het dorpshuis

Prettige sfeer

Het nieuwste van het nieuwste, noemt Berthe het dorpshuis nu. Oftewel, duurzaam en gasloos. En dat niet alleen. Het gebouw is ook nog eens ontzettend mooi, met een fijne, warme sfeer, vindt ze: “Als ik naar binnen loop, denk ik: jeetje, dat dit kan in zo’n klein dorp, in een plaats met maar 500 inwoners. Compliment aan de architect. Het is een fijne plek waar mensen graag komen, waar die sociale banden weer terugkomen.”

Sociale plek

Vóór de nieuwbouw zat het dorpshuis aan een woning vast, die is blijven staan. Het idee was dat in die woning een pachter van het dorpshuis zou wonen. Berthe: “Maar dat was lange tijd al niet meer zo. Daarom is het dorpshuis bij de nieuwbouw losgekoppeld van de woning. We willen de woning nu gaan verhuren, maar eerst moet die versterkt worden. Daar gaat onze aandacht nu naar uit. En ondertussen blijft het dorpshuis natuurlijk de prachtige, sociale plek die het nu is!”


Lees meer…