Deelnemers op de Fondsendag
Fotografie: Ronnie Zeemering

Ruim honderd Groningers aanwezig op Fondsendag

Een buitenschools programma voor kinderen die uitdagingen ervaren in het reguliere onderwijs, een multifunctionele buitensportlocatie of begeleiding voor inwoners bij het verduurzamen van woningen. Het zijn ideeën van de ruim honderd Groningers die 29 februari in het Buurhoes in Ten Boer aanwezig waren op onze Fondsendag.

De achtste editie

De Fondsendag is een jaarlijks terugkerend netwerkevenement dat in 2020 is ontstaan, nadat we mensen voor het project Toukomst opriepen om met grote vernieuwende ideeën te komen voor onze provincie. Dit jaar organiseerden we de Fondsendag voor de achtste keer. Marloes Buist, één van de organisatoren vanuit Nationaal Programma Groningen: “Er zijn veel Groningers met goede ideeën, wij brengen ze graag in contact met adviseurs en fondsen om deze ideeën tot uitvoering te brengen.” Meer dan honderd Groningers en twintig regionale en landelijke fondsen en adviseurs bezochten het evenement in Ten Boer.

Heidi Renkema trapte de dag af met een inspirerend verhaal over het project Sterke Musea. Dit project ontving een bijdrage vanuit ons Toukomstprogramma en van verschillende fondsen. Positief blijven, waar mogelijk de gemeente betrekken en scherp blijven op waarom je doet wat je doet. Dit zijn een paar van de door haar genoemde tips. Berthe te Velde van Dorpshuis Jacobus in Zeerijp vertelde vervolgens over het realiseren van een compleet nieuw dorpshuis. Haar gouden tip: “Heb je te maken met een omvangrijk project? Kijk dan of een fondsenwerver je kan helpen om in contact te komen met de geschikte fondsen.”

Workshops

Na de inspirerende verhalen was het tijd voor de workshops. Deelnemers konden workshops volgen over fondsenwerving, crowdfunding, het succesvol maken van een burgerinitiatief en het opzetten van een goede businesscase. GroBusiness en Roemte gaven de laatstegenoemde workshop, op LinkedIn schreven ze: “Het was een drukbezochte middag, de workshop sloeg aan en we hebben nieuwe contacten opgedaan. Oftewel: erg geslaagd!” Deelnemer Anja Drent: “Wat ik vandaag merk is dat ik niet de enige ben! Het is druk, een goede opkomst. Iedereen wil heel graag, de betrokkenheid is heel groot. De vraag ‘Hoe nu verder?’ staat centraal. In de workshop burgerinitiatief heb ik goede aanvullingen gekregen. Door deze bijeenkomst kan ik verder met stap twee: op een rijtje zetten welke fondsen er passen bij ons initiatief.”

Fondsenmarkt

Tot slot konden deelnemers naar de fondsenmarkt, hier stonden de verschillende adviseurs en fondsen klaar om met Groningers in gesprek te gaan over hun ideeën. Onder andere Emmaplein Foundation, Fonds Goed Idee, Groninger Dorpen, Katalys, Oranjefonds en het Kultuurloket gaven persoonlijk advies en bespraken eventuele vervolgstappen. “Ik merkte op de markt dat erg veel enthousiaste mensen vanuit hun hart bezig zijn met mooie projecten”, vertelt Suzanne Lammersen van het fonds LEADER Oost-Groningen.

Deelnemer Jan Steenhuis geeft aan: “Met onze eigen kennis en financiën krijgen we ons plan niet voor elkaar. Dan kom je hier: je doet plannen op, je praat met anderen, je legt contacten. Er zijn veel vrijwilligers die iets willen betekenen voor bijvoorbeeld hun vereniging of hun buurt. Dat doet goed, je merkt dat je niet de enige bent die ergens mee bezig is. Wij denken dat we in de toekomst onze plannen kunnen realiseren, wij hebben in ieder geval vandaag een begin kunnen maken.”


Lees meer…