“We helpen jongeren bij het ontdekken van hun toekomst”

De wereld is een ingewikkelde plek geworden om te leven. Dat geldt al voor volwassenen, laat staan voor kinderen en jongeren. Toukomstproject Nieuwe Zaaiplaatsen wil hen voorbereiden op de toekomst. “Ons project helpt kinderen en jongeren ontdekken dat ze daar zelf invloed op kunnen uitoefenen.” Mede-initiatiefnemers Nathalie Beekman en Niels Steenstra staan te trappelen om te beginnen. Binnenkort gaat het project officieel van start.

Toekomstwerkplaatsen

Nieuwe Zaaiplaatsen zijn ‘toekomstwerkplaatsen’ voor kinderen en jongeren. “Ze zijn erop gericht jonge burgers invloed te geven op hun eigen toekomst door gebruik te maken van onder andere kunst, cultuur, filosofie, muziek en theater”, legt Niels uit. Nathalie: “Met de toekomstwerkplaatsen trekken we door de provincie. We verbinden ons met bestaande netwerken in de plaatsen waar we zijn, zodat zij de ideeën verder kunnen dragen.” Niels: “Zo zorgen we er samen met de gemeenschap voor dat kinderen en jongeren invloed kunnen hebben.”

NIELS STEENSTRA

Op zichzelf leren vertrouwen

Kinderen en jongeren zijn in the lead. Nathalie: “Wij helpen hen om buiten hun eigen situatie te denken en hun leven vorm te geven. En ook: hen bewust te maken van hoe de wereld om hen heen, dichterbij en ver weg, eruitziet en hoe ze daar zelf aan kunnen bijdragen.” Welke onderwerpen komen er dan op de agenda? “Dat is aan de kinderen en jongeren zelf”, zegt Nathalie. “Zij bepalen waar zij zich druk over maken. Uit onderzoek van de kinderombudsman blijkt dat veel kinderen en jongeren zich zorgen maken om bijvoorbeeld het klimaat. Maar zij willen ook vrijheid krijgen en gehoord worden. En, opmerkelijk: zij vinden volwassenen geen goed voorbeeld. Wij moeten hen dus leren om in elk geval op zichzelf te kunnen vertrouwen.”

Methode ontwikkelen

Binnenkort gaat Nieuwe Zaaiplaatsen van start in Pekela. “Daar willen we een methode ontwikkelen waarmee we op meer plekken in Groningen iets voor jongeren en kinderen kunnen betekenen”, zegt Niels. “Al voor de zomervakantie beginnen we met activiteiten op bijvoorbeeld scholen. Maar ook via het jongerenwerk en het dorpshuis brengen we Nieuwe Zaaiplaatsen onder de aandacht.”

NATHALIE BEEKMAN

Op expeditie

Nathalie: “In oktober doen we een expeditie in Pekela. Kinderen en jongeren bepalen een route langs plekken die zij belangrijk vinden. Op die plekken organiseren we workshops, met theater, muziek en filosofie. Hierbij betrekken we de hele gemeenschap. Zo maken mensen kennis met de creativiteit van kinderen en jongeren. We zetten samen met de kinderen en jongeren de eerste stappen om invloed te hebben op de samenleving.” Niels: “In het genereren van blijvende steun van de gemeenschap ligt ook onze meerwaarde. Anders worden we zo’n project dat alleen maar even langskomt.”

Mooi en waardevol

Kinderen en jongeren zijn de toekomst. “Zij hebben onze steun nodig om sterke en veerkrachtige mensen te worden, die hun rol kunnen spelen in de samenleving”, zegt Nathalie. Dat geldt voor kinderen en jongeren in heel Nederland, maar die in Groningen moeten ook nog dealen met de aardbevingsproblematiek. “Met dit project zetten wij ons ervoor in de stem van kinderen en jongeren te laten horen en hen een plek te geven in de lokale dialoog”, zegt Nathalie. Niels: “Als vier organisaties die hierbij betrokken zijn (zie kader) hebben wij allemaal verschillende invalshoeken en dat is best uitdagend. Maar onze doelstelling is hetzelfde: wij nemen kinderen en jongeren serieus en geven ze invloed. Het is heel mooi en waardevol om daaraan te werken.”

Interesse?

Wie interesse heeft in de toekomstwerkplaatsen voor de eigen gemeente, kan een mail sturen naar info@nieuwezaaiplaatsen.nl. Daar kun je je ook opgeven voor de nieuwsbrief. “De website is nog in de maak”, zegt Niels.

Nieuwe Zaaiplaatsen is een project van Toukomst, onderdeel van ons programma. Vier organisaties staan aan de basis van het project, waaronder stichting Sparklab: een kunst- en filosofielab dat ruimte geeft aan de stemmen van kinderen door kunst en kinderfilosofie. Artistiek leider Nathalie Beekman: “Wij leren kinderen filosoferen door muziek en bewegen. Dat doen we niet alleen op scholen, maar op verschillende plekken in de maatschappij.” Theater De Steeg, dat theatervoorstellingen speelt met en voor jongeren, en Jimmy’s zijn twee andere initiatiefnemers. De vierde organisatie is De Rijdende Popschool, waarvan Niels Steenstra directeur is: “Wij zorgen voor cultuurparticipatie op het platteland van Groningen, door educatie, popscholen op locatie, culturele werkplaatsen voor jongeren en producties.”


Lees meer…