Brigitte in actie

“Het Impulsloket gaf mij een steuntje in de rug”

“Als kleine ondernemer kun je een letterlijke impuls bij de start van je nieuwe onderneming goed gebruiken”, vertelt Brigitte Sins. Met behulp van ons Impulsloket zette zij haar bedrijf Moorlander op. In dit interview vertelt ze meer over haar bedrijf en de subsidie.

Twee jaar geleden werd Brigitte Sins verliefd op een vrijstaand huisje aan het Oldambtmeer, gelegen in het pittoreske Midwolda. De charme van de omgeving en de rust van het Groningse platteland trok haar aan, en ze besloot het huis te kopen. Voor Brigitte, die oorspronkelijk niet uit de regio komt, was dit het begin van een nieuwe fase in haar leven en een kans om een eigen onderneming op te zetten.

“Ik voelde me meteen thuis toen ik hier kwam wonen”, vertelt Brigitte. “En tegelijkertijd was ik ook nieuwsgierig naar wat de regio te bieden had op het gebied van ondernemerschap. Wat is er te doen in de regio? Wat is er mogelijk? Welke ondernemers zitten er al?” Met die vragen ging Brigitte op onderzoek uit. “Al snel kom je dan bij aardbeving gerelateerde initiatieven. En ergens in die zoektocht stuitte ik op het Impulsloket van Nationaal Programma Groningen. Ik verdiepte me hierin en het was al vrij snel duidelijk dat zij kleine (en startende ondernemers) zoals ik kunnen helpen.”

Veenzeep

Het plan van Brigitte was namelijk om een onderneming op te zetten met natuurveen. “Tijdens mijn tijdelijke verblijf in Duitsland kwam ik voor het eerst in aanraking met moor (moor is het Duitse woord voor ‘veen’). Veengrond is rijk aan mineralen en heerlijk zacht voor de huid. Het veen in Nederland hebben we vroeger vooral als brandstof voor de kachel gezien (in de vorm van turf), maar het is veel meer dan dat. Ik wil juist de waarde van veen laten zien.”

Als kleine ondernemer kun je zo’n letterlijke impuls bij de start van je nieuwe onderneming goed gebruiken.

Met dat idee en die ambitie heeft Brigitte haar bedrijf ‘Moorlander’ opgestart, hierbij kreeg ze hulp vanuit het Impulsloket. “Als kleine ondernemer kun je zo’n letterlijke impuls bij de start van je nieuwe onderneming goed gebruiken. Ik heb een begroting ingediend en hiervoor heb ik 15.000 euro subsidie gekregen. De rest van de investering, ruim het dubbele van dat bedrag, komt uit mijn eigen vermogen. De subsidie heeft voor mij echt het verschil gemaakt om überhaupt te kunnen starten met Moorlander. Niet alleen het geld heeft geholpen, maar ik vond het ook een goede motivatie en een steuntje in de rug omdat je er gevoelsmatig niet meer alleen voor staat.”

Steuntje in de rug

Het feit dat Nationaal Programma Groningen de meerwaarde van het project inzag, gaf Brigitta vertrouwen. “Het motiveert ontzettend als je weet dat er een organisatie of stichting achter je staat. Tuurlijk heb je tegenslagen, maar hierdoor bleef ik enorm gemotiveerd. Je hebt steun gekregen, dus dan wil je je ook bewijzen, je wilt het waarmaken.” En dat is gelukt. Ondertussen maakt Brigitte verschillende soorten veenzeep. Deze zeepjes hebben allemaal een andere samenstelling en functie. Zo maakt en verkoopt ze zeep met actieve houtskool, schapenmelk en heidebloemen. En natuurlijk met natuurveen, de basis voor haar zeep. “Dankzij de subsidie heb ik kunnen aftrappen en kan ik uitbreiden. Op dit moment bezig met een werkruimte. Hier wil ik in de toekomst ook een veen(voeten)bad kunnen aanbieden. Zo krijgt de ruimte ook een educatieve rol.”

Heb jij ook idee voor een kleine onderneming die uniek is in jouw stad, dorp, buurt of omgeving? Of al een kleine onderneming gestart en unieke toekomstplannen? Je kunt tot maximaal €25.000 aanvragen bij de ondernemersregeling van ons Impulsloket.


Juist die kennismaking en ervaring met veen, niet alleen met de zeepjes, maar ook door het modderband moet ervoor zorgen dat mensen de waarde van veen beter begrijpen. En dat is Brigitte haar doel met Moorlander. “Veen is zo’n geweldig product. In Nederland is veel veengrond al afgegraven en het duurt eeuwen voordat het weer is opgebouwd. Met mijn producten wil ik de kracht ervan laten zien en deze boodschap verspreiden.”

Advies

Brigitte haar advies aan andere ondernemers die ook nieuwsgierig zijn naar het Impulsloket? “Er is ontzettend veel mogelijk. Bij veel ondernemers zitten subsidies niet in ‘hun systeem’, maar als je je erin gaat verdiepen dan zijn er veel opties. Je moet kunnen omdenken, subsidies werken vaak met thema’s. Bedenk dan: Wat kan mijn idee, onderneming of plan betekenen voor dit thema? Als je op die manier denkt, is er veel mogelijk. En twijfel je over het impulsloket? Mijn ervaring is dat Nationaal Programma Groningen je er graag bij helpt!”


Lees meer…