Fotografie: Stella Dekker

“Door Tijd voor Toekomst komen leerlingen met zo veel nieuwe activiteiten in aanraking”

Van cultuur, techniek en natuur, tot sport, creativiteit en voeding: op basisschool De Linde in Eenrum kunnen leerlingen sinds 2023, dankzij project Tijd voor Toekomst, elke woensdagmiddag aan de slag met een thema waar in de reguliere lessen niet altijd genoeg tijd voor is. Directeur Petra van der Molen: “De kinderen leren naar de toekomst te kijken, ontdekken wat er allemaal kan, wat ze kunnen worden en waar hun talenten liggen.”

Het project Tijd voor Toekomst helpt scholen om hun aanbod te verbreden en verrijken, onder meer op basisschool De Linde in Eenrum. Directeur Petra van der Molen was al snel enthousiast. Petra: “In schooljaar 2022-2023 hebben we een pilot gedaan. Die beviel goed en in september 2023 zijn we echt gestart. We hebben gekozen voor een naschools aanbod, niet onder lestijd, zodat leerkrachten geen extra belasting hebben. De meeste activiteiten zijn wel op school. Het aanbod is structureel, elke woensdagmiddag, het hele schooljaar rond. Hierdoor weten ouders en kinderen waar ze aan toe zijn. En het project is schoolbreed, van groep 3 tot en met 8. De kleuters krijgen wel onder schooltijd extra aanbod.”

De kinderen leren naar de toekomst te kijken, ontdekken wat er allemaal kan, wat ze kunnen worden en waar hun talenten liggen.

Negentig kinderen

De keuze is groot voor de leerlingen. Petra: “We hebben verschillende thema’s, zoals cultuur, techniek, natuur, sport en bewegen, creatief en voeding. Binnen die thema’s bieden we telkens verschillende activiteiten aan. Denk bijvoorbeeld aan fietscross, yoga, kleien, de schooltuin onderhouden, koken, handlettering en freerunning. Ja, we hebben veel verschillende aanbieders. Vaste, die elk blok terugkeren, maar ook wisselende. Telkens kunnen leerlingen kiezen uit vier activiteiten. Ze geven hun eerste en tweede keuze aan en schrijven zich gratis in. Wekelijks doen er in totaal ongeveer negentig kinderen mee, dat is tachtig procent.” Op die woensdagen eten Petra en haar collega Maschinka Bosman, de schoolcoördinator, na schooltijd samen met de kinderen. Dan nog even buitenspelen en om half drie start de activiteit. Petra: “Maschinka en ik lopen dan ook rond en helpen waar nodig.”

Gemotiveerd

Niet alleen Petra is enthousiast over Tijd voor Toekomst, ook de leerlingen maken met veel plezier gebruik van het aanbod. Petra: “De kinderen zijn ontzettend enthousiast en gemotiveerd. Ze komen met zo veel dingen in de maatschappij in aanraking nu. Activiteiten en onderwerpen waar wij binnen schooltijd net te weinig aandacht en tijd aan kunnen besteden. Ze leren naar de toekomst te kijken, ontdekken wat er allemaal kan, wat ze kunnen worden, waar hun talenten liggen en omgaan met anderen. En dat allemaal vanuit de veilige setting van de school en met vriendjes en vriendinnetjes. Na een les zeggen ze vaak: ‘Is het nu al voorbij?’ Je ziet totaal andere persoonlijkheden opbloeien. Ook ouders zijn erg positief. Zij komen vaak het laatste stukje even meekijken en zien dat hun kind er plezier aan beleeft.”

De samenwerking tussen verschillende leeftijden vind ik mooi om te zien. Kinderen stappen uit hun comfortzone.

Van drukte naar rust

Petra kan nog wel even doorgaan met al dat positiefs: “Groep 3 t/m 5 zit bij elkaar tijdens Tijd voor Toekomst en groep 6 tot en met 8. De samenwerking tussen verschillende leeftijden vind ik mooi om te zien. Kinderen stappen uit hun comfortzone. Sommige drukke kinderen komen bijvoorbeeld tot rust tijdens yoga. Heel fijn. Ik gun het kinderen die, om welke reden dan ook, niet snel met sporten in aanraking komen dat ze er kennis mee kunnen maken. Die bereik je nu. We zien wel dat het belangrijk is dat het vrijblijvend is, de kinderen hóéven zich nergens voor op te geven. Maar een grote groep wil het dus wel. Kinderfeestjes worden bijvoorbeeld ook niet meer op woensdagmiddag gegeven. Ook met sportclubs hebben we nauw contact om hun trainingen af te stemmen op ons aanbod.”

Middag erbij

In de toekomst hoopt de school zelfs twee dagen extra activiteiten aan te bieden. Petra: “We verlengen het project sowieso in schooljaar 2024-2025. En ja, hoe mooi zou het zijn als de leerlingen twee middagen per week mee kunnen doen aan al die leuke activiteiten? Ik hoop dat dat gaat lukken!”


Lees meer…