Moeders van Midden-Groningen

“Van Moeders van Midden-Groningen krijg ik precies de hulp die ik nodig heb”

In de periode dat Mathilde zwanger was, zat ze wel wat met haar handen in het haar. “Bij een eerste kindje weet je het allemaal niet en heb je veel zorgen hoe het allemaal verder moet. Bij project Moeders van Midden-Groningen kreeg ik alle steun en hulp. En ook nu nog kan ik er altijd terecht voor een gesprek en ik ga ook geregeld naar de koffieochtenden waar ook andere moeders komen. Moeders van Midden-Groningen is een onderdeel van Hart voor Midden-Groningen en bestaat nu ruim twee jaar.

Sanne Kamps is, naast haar collega’s Nienke Peek en Karin Karlas, verantwoordelijk voor Moeders van Midden-Groningen. Sanne: “We richten onze aandacht vooral op een goede hechting en een gezonde ontwikkeling van het kind. Gebleken is dat de eerste 1000 dagen, dus vanaf het moment dat de moeder zwanger raakt, heel erg belangrijk zijn. Zo is stress bij de moeder niet goed voor een kind.

We willen de moeder nieuwe vaardigheden aanleren en de zelfredzaamheid vergroten. Dit doen we door eerst iets voor te doen, dan samen en uiteindelijk kan de moeder het zelfstandig.

SANNE KAMPS

Verschillende soorten hulp

Aan de hand van een zwangerschapsdagboek en babydagboek beschrijven we elke week hoe de ontwikkeling is van het kind. En we bespreken wat het kindje nodig heeft en hoe de moeder het beste kan aansluiten bij haar kind. We willen de moeder nieuwe vaardigheden aanleren en de zelfredzaamheid vergroten. Dit doen we door eerst iets voor te doen, dan samen en uiteindelijk kan de moeder het zelfstandig.”

Na een eerste gesprek kwamen twee stagiaires van Moeders van Midden-Groningen geregeld bij Mathilde thuis om te praten over haar situatie en wat ze nodig had. Mathilde: “Heb je bijvoorbeeld je huis niet op orde voordat de kleine er is, dan helpen ze jou daarmee. Of ze helpen mee de babykamer in te richten. Zo kreeg ik ook een lijst van spullen die nodig zijn voor als het kindje is geboren. Ik was toen alleen en had niet veel inkomen, want ik werkte parttime. We keken samen hoe we goedkoop aan babyspullen konden komen en voor de inrichting konden zorgen. Daar hebben ze mij toen enorm mee geholpen. Ik kreeg veel via via en kan nu in de Weggeefwinkel, die daar binnenkort wordt geopend, van alles ophalen om te gebruiken. Dat is echt een uitkomst vooral als je van weinig geld moet rondkomen.”

Ik ben erg blij met Moeders van Midden-Groningen, alleen had ik het denk ik nooit allemaal voor elkaar gekregen!

MATHILDE

Activiteiten

Sanne en haar collega’s geven intensieve begeleiding aan de studenten Social Work en HBO-V, die op hun beurt weer de moeders begeleiden. Met de aanstaande moeder maken ze een plan van aanpak. Naast de persoonlijke hulp die de studenten bieden aan iedere moeder, worden er ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd voor alle moeders. Zo is er een keer in de maand een koffieochtend waar de moeders elkaar kunnen ontmoeten. Vaak is er dan een thema of een leuke activiteit. De activiteiten zijn bedoeld om de moeders hun eigen netwerk te laten vergroten. Om er weer uit te kunnen en ook andere mensen te leren kennen waarmee ze hun ervaringen kunnen delen. Hiermee wordt mogelijk een sociaal isolement voorkomen. En ook om te kijken naar mogelijkheden om weer mee te doen in de samenleving. Een voorbeeld hiervan is om met de moeders te kijken naar trajecten om weer aan het werk te kunnen gaan. Niet dwingend maar kijken naar de mogelijkheden.

Mathilde: “Ik kijk echt uit naar die koffieochtenden, waar ook andere moeders komen. Je wisselt informatie uit, we praten over verschillende onderwerpen en het is ook gezellig. Laatst gingen we samen verven om afdrukken te maken van de kindervoetjes en een andere keer hadden we babyzwemmen. Ik ben erg blij met Moeders van Midden-Groningen. Alleen had ik het nooit allemaal voor elkaar gekregen, denk ik!”


Lees meer…