Portretfoto van Nienke Baars

Nienke Baars haar eerste weken: “Er is niet één oplossing, samen de schouders eronder”

Nienke Baars is op 15 september gestart als directeur van Nationaal Programma Groningen. Als directeur is ze het gezicht van ons programma, overlegt ze met medeoverheden en partners en legt ze de basis waarop ons bestuur goede besluiten kan nemen. “We moeten de problemen in Groningen oplossen en tegelijkertijd ook investeren in de toekomst. Daarvoor moeten we samenwerken: als overheden onderling, maar ook met initiatiefnemers, inwoners en ondernemers.”

Vandaar dat Nienke haar eerste weken in het teken staan van kennismaken. “Er zijn een heleboel mensen in dit werkveld waarvan het handig is dat ik ze leer kennen, en zij mij. Zo heb ik bijvoorbeeld gesproken met bestuurders, met ambtenaren van medeoverheden en initiatiefnemers van verschillende projecten en programma’s. We bespreken dan met name onze samenwerking: hoe kunnen we elkaar helpen om resultaten te halen?”

Niet één oplossing

Die samenwerking kan op verschillende manieren. “In onze regio hebben we te maken met verschillende opgaven: van de aardbevingsschade en versterkingsopgave tot de leefbaarheid en het economisch perspectief. Oftewel: de toekomst van Groningen. Hier is niet één oplossing voor.” De verschillende betrokken organisaties, waaronder het nationaal programma, hebben hun eigen opdrachten hierin. Juist daarom benadrukt Nienke het belang van samenwerken. “Uiteindelijk doen we het allemaal voor een goede toekomst van Groningen en de Groningers. Wij moeten er als overheden samen met inwoners en bedrijven voor zorgen dat we de goede dingen doen voor de inwoners. Dat doen we door stil te staan bij het verleden en het ‘nu’, maar ook door voor uit te kijken en te investeren in de toekomst. Zeker nu het kabinet in haar reactie op de parlementaire enquête over de gaswinning grote voortvarendheid laat zien.”

Wij moeten er als overheden samen met inwoners en bedrijven voor zorgen dat we de goede dingen doen voor de inwoners.

Werkbezoeken

Nienke wil de praktijk leren kennen door op pad te gaan en initiatieven te bezoeken. Zo was ze bijvoorbeeld begin september aanwezig bij de Toukomstmiddag. Tijdens deze middag kwamen initiatiefnemers van Toukomstprojecten samen om ervaringen te delen en inspiratie op te doen. “Indrukwekkend om te zien hoe deze projecten, die bedacht en geselecteerd zijn door Groningers zelf, zich ontwikkelen.” Ook ging ze samen met Johan Remkes tijdens haar eerste werkbezoek langs de Landschapswerkplaats in Zuidbroek. “De Landschapswerkplaats bestaat uit tien initiatieven die zich inzetten om het Groningse landschap nóg mooier en toegankelijker te maken. Stichting Roemte was daar ook aanwezig met een aantal initiatieven om karakteristieke panden een nieuwe invulling te geven.” Juist deze afspraken en werkbezoeken zijn volgens Nienke van belang. “Hierdoor krijg ik meer gevoel bij de inhoud van het huidige programma. Daar ga ik ook echt de tijd voor nemen, dat is niet binnen nu en een paar weken geregeld.”

Hoogtepunt

Een ander hoogtepunt voor Nienke was haar deelname als jurylid tijdens de hackathon van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’. “De hackathon was een goed begin van mijn eerste werkweek. Ik ben langsgegaan bij een school in Stadskanaal en had de eer om met een jury alle ideeën en oplossingen te mogen beoordelen. Mooi om de energie van die teams te ervaren, hoe gemotiveerd en kundig deze jongeren werken aan actuele voedselvraagstukken.”

Ik wil graag iets doen wat betekenis heeft voor de regio. De gedrevenheid die ik heb wil ik inzetten om iets te kunnen bijdragen aan de plek waar we zijn.

Aanpakkersmentaliteit

En juist dat contact met haar mede-inwoners van de provincie was voor Nienke de reden om te solliciteren als directeur. “Ik wil graag iets doen wat betekenis heeft voor de regio. De gedrevenheid die ik heb wil ik inzetten om iets te kunnen bijdragen aan de plek waar we zijn. Deze mentaliteit en het enthousiasme zie ik terug bij het nationaal programma en alle partners en initiatiefnemers. De energie en gedrevenheid binnen het team van Nationaal Programma Groningen motiveert mij alleen maar meer. Samen de schouders eronder. We gaan ervoor.”


Lees meer…