“Nieuwe plek om de Wadden beter te leren kennen”

Bij mooi weer is er genoeg te beleven in het Lauwersmeer gebied: je kunt er heerlijk wandelen, wadlopen, sportvissen of een hapje eten in één van de restaurants. Allemaal activiteiten die met name leuk zijn als het droog is. Maar wat nou als het regent? Dan kun je vanaf het voorjaar 2025 terecht bij Werelderfgoedcentrum Waddenzee. “Het Werelderfgoed Waddenzee wordt een nieuwe plek om de Wadden mee te maken, in de haven van Lauwersoog. Hier kun je leren over het bijzondere ecosysteem van het Waddengebied en op avontuur gaan”, vertelt Niek Kuizenga directeur van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee.

Het centrum is volgens Niek heel hard nodig. “In Lauwersoog komen jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers. We hebben de neiging om mens en natuur los van elkaar te zien, maar we zijn juist met elkaar verbonden. Helemaal in het Lauwersmeergebied zie je heel goed dat die twee dingen samen komen. We willen mensen inspireren, bewust maken en activeren om beter te gaan zorgen voor onze planeet.”

We noemen het ‘de werkplaats van de Wadden’, niet met statische exposities, maar wel met ervaringen.

Rauwe ruwe plek

Lauwersoog is een rauwe ruwe plek waar natuur en industrie samenkomen. Volgens Niek de ideale plek om het effect van de mensheid op de natuur te laten zien. “Op dit moment zijn we bezig met de bouw van het centrum. We verwachten dat het gebouw er in december 2024 staat. In het voorjaar van 2025 willen we opengaan voor publiek.”

Werkplaats van de Wadden

De bouw van het centrum is nog maar het begin. “We zijn druk bezig met de ontwikkeling van de inhoud in het gebouw zelf. We noemen het ‘de werkplaats van de Wadden’, niet met statische exposities, maar wel met ervaringen. In het gebouw bevinden zich straks onder andere een interactieve tentoonstelling, een onderzoekscentrum, zeehondenbassins, congres- en vergaderruimtes, klaslokalen en horeca. Je kunt er straks bijvoorbeeld proefjes doen, in gesprek gaan met onderzoekers, een excursie doen op het Wad of dineren in ons restaurant.”

Je kunt er straks bijvoorbeeld proefjes doen, in gesprek gaan met onderzoekers, een excursie doen op het Wad of dineren in ons restaurant.

Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Educatief programma

De realisatie van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een gezamenlijk project van de Provincie en gemeente Het Hogeland. Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee ontwikkelt samen met IVN Natuureducatie, Waddenvereniging en andere partners een educatief programma voor kinderen, ouders en scholen. In het Werelderfgoedcentrum tref je straks ook onderzoekers en studenten. Ecologen, biologen, dierenartsen en andere wetenschappers onderzoeken hier namelijk samen het leven op en rond het Wad. Zo leren zij het bijzondere ecosysteem van de Waddenzee steeds beter kennen.


Lees meer…