“De Buddy Academie geeft inwoners de regie op eigen leven terug”

In een aantal wijken van de gemeente Groningen leven relatief veel huishoudens in armoede. Ook ligt het afgeronde opleidingsniveau hier lager en is er meer werkloosheid. Vandaar dat de gemeente Groningen is gestart met De Buddy Academie. Het project helpt mensen die uit de bijstand komen om financieel onafhankelijk te worden en de regie op hun leven terug te krijgen via opleidingen en werk. Zij werken onder begeleiding van een buddy aan hun eigen doelen. De vraag ‘wat wil jij?’ staat centraal.

Jessie Hooper is ervaringsdeskundige en één van de buddy’s. Ze zat ooit zelf in de schulden en kreeg drie jaar geleden zelf een buddy toegewezen. “Normaal gesproken is het een traject van een jaar. Maar na negen maanden was ik met behulp van mijn buddy al uit de schuldhulpverlening, behaalde ik mijn diploma voor intercultureel opvoedcoach én kreeg ik een baan aangeboden bij de gemeente Groningen. Sinds januari 2023 ben ik in dienst als projectmedewerker en buddy bij Kansrijk West.”

Ervaringsdeskundige

Als buddy helpt Jessie nu andere mensen om doelen te behalen. “Naast mijn eigen ervaring met leven in armoede en mijn studie, ben ik ook opgeleid in De Buddy Academie. Hier volg ik samen met de andere buddy’s trainingen om deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden. Ook komen we tweewekelijks bij elkaar en bespreken we casussen waar we tegenaan lopen.”

Kleine portemonnee

De kracht van het project is volgens Jessie dan ook dat iedere buddy ervaringsdeskundige is. “Je weet hoe het is om met een kleine portemonnee te leven. Hierdoor wordt niet alleen de band en het vertrouwen met de deelnemer sterker, maar kun je ook beter helpen. Je weet de wegen te bewandelen.”

Meer zelfvertrouwen

Zo helpt Jessie momenteel meerdere gezinnen. “Van het aanvragen van een sportfonds voor de kinderen, tot het afhalen van een laptop bij de gemeente of bijvoorbeeld het bellen met de Belastingdienst”, legt ze uit. En toch zijn die praktische zaken volgens Jessie niet eens het allerbelangrijkste. “Ook samen een wandeling maken, een gesprek voeren of samen een berg afwas wegwerken: het zijn allemaal dingen die bijdragen aan een beter leven en meer zelfvertrouwen.”


Lees meer…